Pe 8 noiembrie 2022, creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, consideraţi conducătorii cetelor de îngeri, păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte și călăuze ale sufletelor, în drumul spre Rai.

La mulți ani tuturor celor care le poartă numele!

Aproape 1,5 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica.

Circa 600.000 sunt femei şi peste 800.000 sunt bărbaţi care poartă numele de Gabriel/Gabriela sau Mihai/Mihaela ori derivate ale acestora.

La bărbaţi, cele mai întâlnite prenume sunt Mihai şi Gabriel.

Se mai întâlnesc prenumele:

Mihail
Mihăiţă/Mihaiţă
Mihnea
Gavril
Gavrilă
Gabi
Mihalache

La prenume feminine, cele mai frecvente sunt Mihaela şi Gabriela.

Se regăsesc şi următoarele prenume:

Mihaiela
Gabi
Mihaila
Mihăiţa/Mihaiţa
Găbiţa/Gabiţa

În credința ortodoxă, Arhanghelul Mihail a fost conducătorul oștilor cerești, iar Arhanghelul Gavriil, cunoscut și ca Gabriel, este cunoscut drept cel care i-a spus Fecioarei Maria că va naște pe pruncul Iisus Hristos Mântuitorul și cel care le-a adus credincioșilor Ioachim și Ana vestea zămislirii Maicii Domnului.

Potrivit tradiției, Arhanghelul Mihail poartă, uneori, cheile raiului, se luptă cu diavolul și veghează la capul bolnavilor, dacă le este sortit să moară, sau la picioarele acestora, dacă le este hărăzit să mai trăiască.

De asemenea, în tradiția populară se spune că Arhanghelii îi ajută pe oameni prin post și rugăciune să-și înlăture păcatele.

Conform credinţei populare, în această zi de sărbătoare a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, oamenii nu au voie să lucreze, pentru că altfel se vor chinui înainte de moarte.

Pentru că vremea e aproape întotdeauna frumoasă în această zi, în tradiția populară, 8 noiembrie a primit numele de „Vara Arhanghelilor”.

Foto: caracter informativ