O dronă de acordare a primului ajutor medical, de investigare şi de transportare a pacientului către cea mai apropiată unitate spitalicească, un prototip gândit de specialiştii unei firme din Lugoj, a fost prezentată vineri seara în premieră, la Târgu Mureş, la evenimentul Simfonia Salvării organizat de Şcoala Samariteană de Prim Ajutor.

Aceasta poate să ridice 80 de kilograme sarcină utilă şi să zboare timp de o oră cu ea, iar între timp să execute o anumită activitate.

Dronei i se poate atașa un modul care ia toate semnele vitale şi le transmite în timp real centrului, unde este un specialist, poate să acţioneze pe pacient cu un defibrilator și poate să administreze anumite substanţe.

Drona este, deocamdată, în stadiul de proiect, însă reprezintă o inovaţie, întrucât nimeni nu s-a gândit la o astfel de întrebuinţare.

Evenimentul Simfonia Salvării, organizat vineri seara, a implicat o demonstraţie susţinută în cel mai mare mall din Târgu Mureş de numeroşi absolvenţi ai Şcolii Samaritene de Prim Ajutor.

Foto: Fb Club Rotary Târgu Mureș / Fb Zsigmond Karoly Varga