Potrivit lui Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, cetățenii vor putea obține bani de la primărie pentru achiziția panourilor solare. Pentru moment, aproximativ 20.000 de dosare sunt analizate și urmează să fie aprobate și cel mai probabil vor fi gata până la finalul anului.

Din cauza cererii uriașe, Barna Tanczos propune un parteneriat cu autoritățile publice locale. Astfel, semnarea contractelor de finanțare și plata în programul Casa verde pentru fotovoltaicele se vor face și la nivelul primăriilor locale.

„În momentul de față sunt în evaluare încă aproape 20.000 de dosare care au fost depuse în cursul lunilor decembrie-ianuarie anul trecut. Acestea au fost depuse la AFM. Vor fi contractate, evaluate, finalizate până la sfârșitul anului.

Anul viitor ne propunem un alt sistem de depunere, pentru că cererea este uriașă și pentru a face față avem nevoie de parteneriate astfel încât nu doar o singură instituție cu câteva zeci de persoane să se ocupe de aceste dosare și să avem un parteneriat cu autoritățile publice locale.

În acest sens au început discuțiile cu Asociația Municipiilor, respectiv cu Asociația Comunelor Orașelor, pentru a putea derula programul Casa Verde fotovoltaice prin parteneriatul cu primăriile, astfel încât înscrierea să se facă într-un sistem național, dar evaluarea dosarelor, semnarea contractelor de finanțare și plata să se întâmple la nivel local. Decizia să fie dusă mai aproape de cetățean și la nivelul primăriilor să avem o rată mai mare de rentabilitate, o capacitate de accesare și de verificare a dosarelor”, a declarat Tanczos Barna.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, speră ca până la finalul anului, cel târziu începutul lunii ianuarie, să aibă loc semnarea parteneriatelor cu primăriile.

“Eu sper ca la sfârșitul lunii decembrie deja sistemul informatic să fie funcțional și în cazul în care vom avea bugetul național aprobat la sfârșitul sau în cursul lunii decembrie și bugetul AFM aprobat în primele zile, săptămâni, ale lunii ianuarie atunci putem începe înscrierile în program și semnarea parteneriatelor cu primăriile.

Deci, în cursul lunii ianuarie văd posibilă demararea programului prin ajutorul autorităților publice locale”, a mai precizat ministrul Mediului.

Foto: caracter informativ