Pe 25 octombrie 2022 va avea loc eclipsa parțială de soare, anunță reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Aceasta va fi vizibilă ca parțială din România, în jurul prânzului.

O eclipsă de Soare are loc atunci când Luna trece între Pământ și Soare, obturând astfel, total sau parțial, imaginea Soarelui pentru un privitor de pe Pământ.

Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice. Puteți privi spre soare, în siguranță, folosind un filtru de sudură verde, foarte închis la culoare. Cel mai bun filtrul este Mylar, ce poate fi găsit de la magazinele specializate de astronomie.

Se pot folosi și ochelari de eclipsă, dar nu ochelari de soare.

Nu încercați să vedeți eclipsa prin ochelari de soare sau alte metode improvizate pentru că vă puteți pierde vederea, mai transmit reprezentanții Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.

Fenomenul va putea fi observat de pe tot teritoriul țării noastre, acoperirea soarelui fiind între 33 și 44%. Zonele în care acoperirea va fi mai mare se află în nord-estul țării, cu acoperire de 44%.

Eclipsa începe la momente diferite, dar care nu diferă cu mult. Cel mai devreme începe în nord-vestul țării, la ora 12:20, iar cel mai târziu în sud-est, la ora 12:28.

La Târgu Mureș, eclipsa debutează la ora 12h22m și se încheie la ora 14h44m, maximul de acoperire (39%) fiind înregistrat la ora 13h33m.

Sursa: alba24.ro / Foto: caracter informativ