Piața de imobiliare din România continuă să fie o himeră pentru analiștii și experții din domeniu. Singurul lucru peste îl putem face este să constatăm evoluția îngrijorătoare a prețurilor, în contextul crizei de personal din domeniu și a scumpirilor la materiale.

În ultimul an, locuințele au devenit semnificativ mai inaccesibile. În medie, în București, prețurile la apartamentele noi au crescut cu aproximativ 19%, în timp ce salariul mediu a crescut cu 15,55%. Doar în luna iunie a acestui an, conform datelor agregate de INS, prețul mediu de vânzare a fost de 1601 euro/mp, respectiv 1963 euro/mp la locuințele noi. Pe de altă parte, salariul mediu net, în aceeași lună, a fost de 3977 de lei sau aproximativ 804 euro.

Pornind de la cifrele de mai sus, în iunie 2022, avea nevoie de 10,17 ani sau 122 de salarii medii pentru achiziția unui apartament nou de 50 mp utili, în București. Pentru comparație, dacă ne uităm la criza economică din 2008, când a explodat bula imobiliară, avea nevoie de 393 de salarii medii pe economie pentru același privilegiu de a-ți cumpăra un apartament sau 33 de ani.

Citește mai mult AICI.

Sursa: playtech.ro / Foto: caracter informativ