Codul Rutier arată că șoferii care își împodobesc mașinile cu o varietate de accesorii care reduc vizibilitatea se pot confrunta cu amenzi mari.

În această categorie intră și icoanele sau cruciulițele.

Legislația rutieră actuală prevede că „folosirea de afișe, reclame, inscripții sau atașamente pe parbriz, geamuri din spate sau laterale care îngrădesc sau obturează vizibilitatea” constituie contravenție în cadrul celei de-a patra categorii de sancțiuni. A patra categorie aplică o amendă între 9 și 20 de lei, deci amenda poate varia între 1.305 lei și 2.900 lei, întrucât amenda este de 145 lei.

Șoferii nu mai au dreptul să aibă odorizante, carnete de notițe, diverse obiecte religioase (icoane și cruciulițe), suporturi pentru diverse dispozitive electronice, zaruri supradimensionate, vinietele sau abțibilduri „colecționate” pe marginea parbrizului. Și pozele cu membrii familiei sau cu prietenii trecuți în neființă sunt interzise, arată ziare.com.

În cazul în care nu respectă legea, ei se vor alege cu amenzi pe măsură. De asemenea, „aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale” reprezintă contravenție și e sancționată tot cu amendă de 2.900 de lei.

Conform codului rutier, amenzile rutiere se acordă în funcție de un element de bază, numit ”punct-amendă”. Cuantumul acestuia este de 145 de lei și în acest an, însă cea mai mică sancțiune care poate fi acordată este de două puncte-amendă, adică de 290 de lei.

În concret, există următoarele categorii de amenzi:

clasa I: 290 sau 435 de lei (două sau trei puncte-amendă);
clasa a II-a: 580 sau 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă);
clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei (de la șase la opt puncte-amendă);
clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei (de la nouă la 20 de puncte-amendă);
clasa a V-a (numai pentru firme): de la 3.045 la 14.500 de lei (de la 21 la 100 de puncte-amendă);

Sursa: playtech.ro / Foto: caracter informativ