Directorul Teatrului Naţional Târgu Mureş, Attila Gáspárik, a făcut, joi, un apel către populaţie să sprijine lucrările de consolidare a clădirii, după ce Ministerul Culturii nu a găsit resursele necesare, deşi aici nu s-au mai făcut investiţii de aproape 50 de ani.

“La ora actuală am ajuns într-o situaţie în care toate resursele noastre de a influenţa finanţatorul principal s-au epuizat. Ne adresăm dumneavoastră pentru a ne sprijini şi a ne ajuta în reabilitarea clădirii în care se pune tot mai stringent problema siguranţei desfăşurării activităţii creatoare şi a muncii administrative. Clădirea a fost construită în anii ’60, inaugurată în 1973, şi de atunci nu s-a efectuat niciodată o reabilitare profesionistă prin care ar creşte siguranţa artiştilor, confortul publicului şi, nu în ultimul rând, ar scădea costurile la electricitate şi la factura de încălzire. Vă rugăm ca, prin resursele dumneavoastră, să ne sprijiniţi pentru a obţine decizii pozitive la numeroasele noastre cereri depuse de-a lungul timpului”, a arătat Attila Gáspárik, într-un comunicat de presă.

Directorul Teatrului Naţional Târgu Mureş a subliniat că judeţul Mureş este unul dintre cele mai diversificate judeţe ale României în ceea ce priveşte componenta etnică şi că ar fi un gest extraordinar dacă reprezentanţii diferitelor partide, etnii şi statuturi sociale, s-ar uni cu toţii pentru a instituţia să-şi poată continua activitatea.

“Teatrul Naţional Târgu Mureş este cea mai mare şi mai importantă instituţie culturală a judeţului: formatoare de identitate, modalitate educativă informală şi formă de divertisment care deserveşte un public din oraş, din judeţ şi din regiune. Totodată, această instituţie sprijină literatura, muzica şi celelalte arte conexe de zeci de ani. Nu în ultimul rând, suntem ambasadori şi în străinătate ai specificului local: de la Chişinău până la Varşovia, Budapesta sau Subotica. Teatrul nostru, în ultimii ani, a câştigat un public larg; comparativ cu numărul vizitatorilor şi populaţia oraşului, ne situăm pe primul loc în ţară, având anual aproximativ 100.000 de beneficiari”, a precizat conducerea Teatrului Naţional Târgu Mureş.

Foto: caracter informativ