Nea Viorel lucrează de dimineaţă până seara în localitatea Sânpetru de Câmpie, în mijlocul celei mai mari plantaţii de aronia din zonă. “Întotdeauna mi-a plăcut să fac, să nu rămân în urmă. Ţineam neapărat să fac ceva pentru a contribui la întreţinerea familiei, la a-i întreţine pe copii şi a-i da mai departe la şcoli. Lucru pe care l-am reuşit în timp”, povesteşte Viorel Macarie.

Bărbatul are 67 de ani şi suferă de un handicap grav de când era copil. Totuşi, nu s-a lăsat niciodată doborât şi a învăţat aproape zece meserii. A fost, printre altele, oprator de film, agriculor şi apicultor. Viorel Macarie lucrează acum pe plantaţia de aronia cot la cot cu soţia sa. Iar femeia, care cunoaşte toate secretele acestor fructe, prepară din ele sucuri delicioase pe care le vinde în pieţe şi târguri.

“Pentru a face suc, le congelam şi apoi le duceam la presă. Şi acolo le-am şi pasteurizat, apoi le-am putut duce la piaţă. Am făcut şi pudră de aronia pentru că după ce se stoarce sucul rămâne o parte valoroasă din pulpă şi seminţe şi coajă. Le-am uscat, le-am măcinat şi am produs astfel pudra de aronia. Care şi ea are un efect foarte bun asupra sănătăţii”, spune Mariana Macarie. “Sunt nişte oameni harnici, muncitori. Un exemplu de urmat pentru foarte multe persoane”, crede un vecin.

Datorită cantității bogate de vitamine, minerale și antioxidanți, aceste fructe sunt benefice împotriva a peste 100 de afecțiuni. Consumul lor regulat reglează glicemia, reduce riscul de apariție a cancerului, scade tensiunea și întărește sistemul imunitar. Şi nu numai. “Dă o stare de bine. Toată ziua eşti bine dispus, iar omul când e bine dispus face cu drag ce are de făcut”, adaugă Viorel Macarie.

Un kilogram de fructe de aronia costă 20 de lei, iar un litru de suc ajunge la 40 de lei.

Sursa: observatornews.ro / Foto: colaj