Târgu Mureșul se situează pe locul 31 pe țară, între reședințele de județ, la capitolul gestionării deșeurilor, potrivit clasamentului întocmit de Societatea Academică din România și Asociația ”Act for Tomorrow”. Raportul concluzionează că mai bine de jumătate dintre aceste municipalități tratează gestionarea deșeurilor superficial, inclusiv prin nerespectarea legislației.

Nicio reședință de județ nu s-a apropiat de punctajul maxim de 100 de puncte, primele în top fiind municipiile Sibiu și Oradea cu 70 de puncte.

Orașul Târgu Mureș, cu 20 de puncte, este la coada clasamentului, observă reprezentanta ”Act for Tomorrow”, Andreea Petruț:

“În Târgu Mureș abia foarte recent a început să se implementeze colectarea pe patru fracții, în case private, iar la blocuri încă nu. Deci este unul din orașele care are cele mai mari probleme pe partea asta, iar infrastructura este un pas esențial. Nu există contract de salubrizare sau cel puțin noi nu l-am găsit publicat, nu există programe de prevenire și de prevenție, nu există implementat instrumentul economic ”Plătești pentru cât arunci” și nu există centre de colectare pentru deșeuri electrice și voluminoase.”

Reprezentanții municipalității nu se arată deloc încântați de acest clasament. În Târgu Mureș doar de doi ani au început demersurile privind gestionarea deșeurilor, iar acest proces se va încheia anul viitor.

Citește mai mult AICI.

Sursa: radiomures.ro / Foto: caracter informativ