Un mureșean a investit cu succes într-o plantaţie de trandafiri pentru dulceaţă, o afacere pe cât de profitabilă pe atât de parfumată. Imediat cum ajungi în localitatea Uila din Mureş simţi în aer un miros dulce şi parfumat. Sunt trandafirii lui nea Emil, proprietarul unei plantaţii căreia i s-a dus vestea în tot judeţul.

Din petalele florilor, omul prepară cele mai delicioase dulceţuri şi siropuri. Delicatesele sunt vândute apoi în pieţele şi târgurile locale.

Emil Tămăşan: “Este un arbust şi decorativ, şi util pentru ceea ce producem noi, dulceaţă de trandafiri, sirop de trandafiri. Pe lângă frumuseţea şi gingăşia florilor, ne dă foarte mult de lucru fiindcă nu putem procesa florile decât în cantităţi mici de 250 de grame porţia”.

Deşi munca în grădină nu este chiar uşoară, o plimbare printre trandafiri e o adevărată terapie. Şi nu vorbim despre câteva tufe, ci despre peste 500 de astfel de arbuşti din soiurile Damascena şi Reht.

Emil Tămăşan: “Este un loc foarte plăcut şi relaxant. De multe ori, la sfârşitul zilei sau chiar în timpul zilei când simt că starea de oboseală e mai preponderentă, fac o plimbare în această minunată grădină cu trandafiri şi parcă sunt alt om”.

Recoltarea petalelor de trandafiri se face dimineaţa devreme sau seara târziu, atunci când florile sunt foarte hidratate.

Anișoara Bercea, asociată: “Le curăţăm petalele. După ce le curăţ, le îndepărtez partea albă, dacă e nevoie. Le spăl, le frec petalele cu lămâie şi facem dulceaţă”.

Delicatesele din petale de trandafiri au mare trecere printre clienţii de toate vârstele.

Emil Tămăşan: “Fiind un sirop cu o personalitate foarte puternică, copiii când îl văd şi ca şi culoare, şi ca şi gust îl preferă înaintea oricăror altor siropuri. Şi dulceaţa de trandafiri este o delicatesă pe care foarte mulţi consumatori o preferă şi şi-o doresc la masă”.

Populară este şi trandafirata, o băutură slab alcoolizată, dar extrem de aromată.

Sursa: observatornews.ro / Foto: caracter informativ