După aproximativ doi ani de negocieri, statele membre ale Uniunii Europene au convenit de comun acord și vor adopta un salariu minim european.

Valoarea diferă de la un stat la altul și va fi calculată în funcție de veniturile și nivelul de dezvoltare al statului respectiv. Modificările la nivel european au rolul să protejeze angajații, și să crească numărul de contracte colective de muncă.

Cu un salariu de 515 euro brut pe lună, țara noastră are al treilea cel mai mic salariu minim din spațiul Uniunii Europene. Bulgaria este pe ultimul loc, cu puțin peste 300 de euro brut lunar. În total, 13 state, în special situate în estul și sudul Europei își plătesc angajații cu un salariu mai mic de 1.000 de euro, jumătate din media Uniunii Europene. Pe de altă parte, muncitorii din Franta, Germania sau Luxemburg sunt plătiți de trei până la de patru ori mai mult.

„Nu stabilim un salariu minim universal. Există clar o indicație cu privire la traiectoria ascendentă a salarilor minime din țările care le au în acest moment pe cele mai scăzute din Uniunea Europeană de a crește salariul minim către media europeană. Noile state membre au de departe cele mai mici salarii minime, care sunt cumva în situația de a prinde din urmă nordul mai productiv sau țări cum ar fi Germania sau Franța”, a declarat Dragoș Pîslaru, președintele Comisiei pentru Ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) din Parlamentul European.

Sursa: playtech.ro / Foto: caracter informativ