350.000 de credincioși s-au adunat, sâmbătă, de Rusaliile Catolice, la Șumuleu Ciuc.

Fără restricții, pelerinii veniți din toată lumea au asistat emotionați cel mai așteptat moment al procesiunii: slujba de sărbătoare.

Sfânta Liturghie de Rusalii a avut loc pe platoul dintre munții Șumuleul Mic și Mare. Oamenii au urcat pe jos câțiva kilometri, iar în final păreau câtă frunză și iarbă. Din păcate, a fost extrem de cald, așa că unora li s-a făcut rău. Câțiva, între care și cinci copii, s-au și accidentat pentru că zona este abruptă.

Evenimentul a avut loc fără restricțiile impuse de pandemie, așa că bucuria revederii cu cei din comunitate a fost mare. Umăr lângă umăr, credincioșii au ascultat în tihnă cântecele religioase.

Sute de mii de oameni care au venit în special să se roage la statuia Fecioarei Maria, considerată făcătoare de minuni. Așadar, evenimentul are o însemnătate cu totul specială, vorbim de una dintre cele mai mari procesiuni din Europa Centrala și de Est.

Pentru prima dată, la acest pelerinaj cei care nu știu maghiara au putut să asculte în căști liturghia tradusă în limba română.

La Șumuleu Ciuc a ajuns și Papa Francisc, în 2019. Suveranul Pontif a oficiat atunci o slujbă emoționantă în prezența a sute de mii de pelerini.

Un număr de 166 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală, sâmbătă, la pelerinajul de Rusaliile catolice de la Şumuleu Ciuc, acestea primind îngrijiri atât de la echipajele Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ), cât de la paramedicii SMURD.

De asemenea, s-au înregistrat şi 23 de traumatisme minore, dar şi 17 cazuri de lipotimii, din cauză că sâmbătă, la Miercurea-Ciuc, a fost destul de cald.

Dr. Peter Szilard a punctat faptul că, din cei 126 de pacienţi trataţi în corturile medicale ale SAJ Harghita, doar doi au fost transportaţi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Miercurea-Ciuc.

„Am avut 126 de pacienţi, dar cazurile nu au fost grave. Ne-am pregătit bine, ştiam că, dacă va fi vreme frumoasă, atunci hipertensiunile şi lipotimiile vor predomina, aşa cum s-a şi întâmplat. (…) A fost cald, dar, din când în când, a început să bată vântul şi asta ne-a ajutat să nu crească numărul cazurilor. Le mulţumesc pelerinilor că au fost bine pregătiţi, pentru că fie au avut umbrele, fie au consumat lichide, iar bolnavii cronici şi-au luat tratamentul pentru boli, de aceea munca noastră a fost uşoară”, a declarat dr. Peter Szilard.

Şi la corturile medicale ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Harghita au fost trataţi 39 de pacienţi, patru dintre aceştia fiind transportaţi la spital.

Sursa: stirileprotv; montorulcj.ro / FOTO: ISU Harghita, Jandarmeria Harghita