Perioada în care se poate face autorecenzarea online în cadrul recensământului din acest an a fost prelungită cu două săptămâni față de termenul inițial (15 mai) și se va încheia astăzi.

Etapa autorecenzării nu aduce sancțiuni pentru neparcurgerea ei, fiindcă este opțională.

În schimb, în etapa ce va începe marți, ce implică vizita recenzorilor în locuințele celor ce nu s-au autorecenzat, se vor aplica amenzi celor care nu le vor da acestora informațiile solicitate. Etapa în care recenzorii vor merge pe teren pentru a strânge informații despre cei ce nu s-au autorecenzat se va desfășura în perioada 31 mai – 17 iulie 2022.

Mai exact, refuzul furnizării informațiilor solicitate ori furnizarea de date eronate sau incomplete în etapa ce începe marți pot aduce amenzi cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei, după cum scrie în OUG 19/2020, ce reglementează organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din acest an.

Cu aceleași amenzi va fi sancționată și “împiedicarea persoanelor implicate în acțiunea de recensământ pentru efectuarea înregistrărilor ce fac obiectul recensământului (…) sau a desfășurării, în orice mod, a lucrărilor recensământului”, potrivit ordonanței amintite.

În schimb, împiedicarea accesului în interiorul complexurilor rezidențiale private, dar și în cele aparținând cultelor religioase a recenzorilor în vederea desfășurării tuturor activităților aferente recensământului va putea fi sancționată cu amenzi de până la 5.000 de lei.

Pe de altă parte, și recenzorii vor risca amenzi de 5.000 de lei, în cazul în care nu respectă prevederile legale și instrucțiunile privind modul de înregistrare și prelucrare a datelor populației și de păstrare a caracterului confidențial al datelor personale declarate de cetățeni, dar și în cazul utilizării datelor obținute în alte scopuri decât cele statistice.

Sursa: avocatnet.ro / Foto: caracter informativ