La Azomureș va avea loc cel mai mare exercițiu de intervenție în caz de accident chimic din UE. În perioada 30 mai – 03 iunie, municipiul Târgu Mureș va fi gazda unui exercițiu de amploare la nivel internațional, organizat de către EU MODEX, ca parte din mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene.

Scenariul principal al exercițiului se va baza pe simularea producerii unui incident pe platforma unui operator economic din municipiul Târgu Mureș.

Scopul acestui exercițiu este de a testa răspunsul serviciilor de urgență și medicale în situații de stres extrem.

La această simulare vor participa aproximativ 600 de persoane, echipe naționale și internaționale specializate în gestionarea unor astfel de situații, voluntari și observatori internaționali.

Startul exercițiului se va da luni, 30 mai, la o oră încă necunoscută, spune șeful ISU ”Horea” Mureș, general Călin Handrea:
“În primele 24 de ore, gestionarea situației de urgență ne va reveni nouă, împreună cu cei care sunt pe planul roșu, înseamnă județele limitrofe. Ulterior, solicităm sprijin de la nivel național și vor veni din aproape toate județele țării echipe care ne vor ajuta în gestionare, iar a doua zi vor sosi echipele internaționale pentru că vom încerca să jucăm cât se poate de real, și atunci nu vom avea echipele internaționale chiar din prima zi, care vor sosi din Italia și din Germania.”

Pe tot parcursul exercițiului, organizatorii vor dezvolta diferite scenarii la care trebuie să se răspundă cu forțe și mijloace în teren.

De asemenea vor fi transmise și mesaje RO-ALERT în atenția populației, în care se va informa o anumită situație tactică. Mesajele RO-ALERT transmise către populație vor începe cu “ATENȚIE, ACESTA ESTE UN EXERCIȚIU!” și se vor finaliza cu “ATENȚIE, ACESTA ESTE UN EXERCIȚIU!”.

Prefectul județului Mureș, Mara Togănel:
“Fac un apel foarte serios la mureșeni și în primul rând apelăm la bunăvoința și înțelegerea domniilor lor pentru că, dincolo de disconfortul probabil care se va crea sau toate situațiile puțin mai neobișnuite care se vor crea, avem nevoie de înțelegerea domniilor lor, să știe că acest exercițiu este și în beneficiul mureșenilor. Îi rugăm ca, pe parcursul acestui exercițiu, să se informeze din sursele acreditate. Ne dorim să preîntâmpinăm orice alt tip de manipulări sau de informări care nu își au locul și rostul în acest context.”

Activitatea Azomureș nu va fi afectată, a precizat directorul combinatului, Harri Kiiski:
“E un moment important pentru o situație reală, ca toate aceste lucruri să se vadă cum se desfășoară, cum funcționează în momentul de față și unde pot avea loc îmbunătățiri. Nu ar trebui să fie vreo grijă suplimentară înainte și după exercițiu, este o procedură normală, este și o obligație din partea noastră de a participa la astfel de exerciții.”

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Horea” al județului Mureș asigură cetățenii că desfășurarea exercițiului nu va afecta asigurarea permanenței pentru intervenție și că pompierii mureșeni vor fi la datorie 24 de ore din 24.

Foto: caracter informativ