Cercetările efectuate de către medicul ginecolog Ensana Health Spa Hotel recomandă tratamente de fertilitate pentru femei cu nămol sapropelic și apă vindecătoare din lacul Ursu – Sovata, județul Mureș. Acestea pot ajuta 1 din 3 femei să aducă pe lume un copil.

• Cercetările efectuate de către fostul medic specializat în FIV arată o rată de succes a sarcinilor mai mare cu 30% la pacienții care au fost tratați cu nămolul românesc.
• Dr. George Vasilescu este pionier în tratamentele de fertilitate și cercetările din acest domeniu efectuate în ultimii șase ani la Ensana – un grup de spa-uri de sănătate specializate, care îmbină medicina profesională cu resursele naturale locale, cum ar fi apele termale și nămolul sapropelic.
• Toate tratamentele naturale se realizează cu nămol vindicator și apa sărată din Lacul Ursu situat în Sovata, Romania. Supranumit și “ Marea Moartă a Transilvaniei”, acest lac natural este cel mai mare din Europa.
• Tratamentele implică proceduri atât interne și externe, cât și bai în apele unice ale lacului și aplicarea tampoanelor cu nămol sapropelic extras din Lacul Ursu.
• Apa din Lacul Ursu conține hormonii Estrogen și Progesteron human-like, produși în mod natural, cât și un nivel ridicat de sare, minerale și substanțe organice. Acestea contribuie la îmbunătățirea sistemului reproducător feminin și sporesc feritilitatea.
• Pacienții români frecventează stațiunea Sovata de aproape un secol pentru a beneficia de proprietățile legendare ale lacului de creștere a fertilității, dar este pentru prima oară când beneficiile acestora au fost documentate în detaliu.
• Tratamentul și cazarea pe durata a 10 zile în Sovata costă numai 800 de euro, o fracțiune din costul tratamentelor clasice de fertilitate.

Dr. George Vasilecu, fost medic specialist în FIV, a urmărit datele din ultimii 6 ani, între lunile Mai 2013 și Noiembrie 2019. În toată această perioadă el a tratat 1904 pacienți cu probleme de infertilitate; 508 dintre aceștia (30.9%) au reușit să conceapă un copil în urma tratamentelor efectuate la Sovata.

Dr. George Vasilescu, medic senior în ginecologie și specialist în fertilitate la Sovata Ensana Health Spa Hotel spune: “ Proprietățile de fertilitate ale apei din Lacul Ursu sunt dezbătute de zeci de ani, însă până acum nimeni nu a reușit să le demonstreze. Ne aflăm de abia la începutul cercetărilor noastre și suntem extrem de încurajați de lucrurile descoperite. Credem că tratamentele noastre oferă o alternativa credibilă, accesibilă și naturală pentru femeile care caută tratamente de fertilitate”.

Tratamentele oferite de Dr.Vasilescu, care a studiat terapiile de infertilitate atât în Franța, cât și în USA, combină cunoștințe medicale cu înțelegerea profundă a unei unice, naturale și istorice proprietăți de vindecare ale acestui lac, lat de cinci hectare și cu 18 metri adâncime.

În anul 2011, testele efectuate pe nămolul sapropelic și apa din lacul Ursu de către un laborator din Budapesta au scos la suprafață faptul că acestea conțin hormonii Estrogen și Progesteron human-like, doi factori extrem de importanți în tratamentele de fertilitate deoarece ei modelează sistemul feminin reproducător.

Testele de sânge efectuate ulterior de către pacienții care au fost tratați cu resursele naturale ale lacului au demonstrat o creștere sporită nu doar a nivelului de Progesteron și Estrogen, ci și al hormonului FSH. Totodată s-a descoperit și existența unui efect antiinflamator asupra organelor reproductive, extrem de benefic mai ales în cazul problemelor de infertilitate feminine legate de bolile inflamatorii pelvine.

Aceleași teste au demonstrat și faptul că nivelul crescut de sare din apa lacului ( folosit de asemenea în tratarea problemelor de fertilitate alaturi de nămolul sapropelic) are un efect antiinflamator – lărgește trompele uterine, îndepărtează aderențele, crește imunitatea – toate acestea confirmate în urma ecografiilor cu ultrasunet.

Toți pacienții care au vizitat Sovata Ensana Health Spa Hotel în Sovata au beneficiat de o consultație la un medic specialist înainte de prescrierea curei de tratament. Pacienții sunt încurajați să urmeze 10 zile de tratament care include tampoane interne cu nămol, irigații vaginale cu apa sărată ( se folosește apă cu un nivel ridicat de sare din Lacul Ursu), băi cu apă sărată, împachetări externe cu nămol și masaj.

Tampoanele cu nămol sunt cheia tratamentelor. Nămolul sapropelic preluat din Lacul ursu este amestecat și încălzit într-un dispozitiv special în vederea obținerii unei creme sterile, apoi o cantitate mica din aceasta se introduce într-un săculeț din bumbac. Acest tampon este apoi introdus în vagin, pentru a asigura o eliminare usoră, graduală a nămolului, în contact cu pereții vaginali.

Lacul Ursu poartă această denumire datorită formei sale. El s-a format odată cu prăbușirea unei exploatări de sare efectuate în a doua jumătate a secolului XIX. Cu milioane de ani înainte, în locul acestuia s-a aflat o lagună în care apa sărată se vărsa din mare. El se carcterizeaza prin straturile de apă caldăsărată, care captează și înmagazinează căldura soarelui. Vara, temperatura de la suprafața lacului este între 20-25 grade și 35-40 de grade la 2 metri mai jos. Supranumit și “Marea Moartă a Transilvaniei”, cei care fac baie în acest lac plutesc la suprafață gratie conținutului ridicat de sodiu ( sare).

Sursa: ensanahotels.com / Foto: caracter informativ