În weekend, pe Bulevardul Cetăţii din Târgu Mureş a fost mare aglomeratie. Multe tarabe, multe produse şi mai mulţi clienţi în căutare de tot ce este autentic şi tradiţional. Iar sparanghelul cultivat în comuna Filpişu Mic a fost printre cele mai apreciate trufrandale. Mai puţin cunoscut la noi, însă extrem de apreciat în străinătate, sparanghelul este una dintre vedetele sezonului cald.

După ce a învăţat meserie în Germania, Ferencz Demeter s-a întors în ţară şi şi-a deschis propria afacere cu sparanghel. Bărbatul deţine două hectare şi jumătate de teren cultivat cu sparanghel şi spune că an de an cererea este din ce în ce mai mare. Asta, deşi preţul de vânzare este mai mare faţă de cel al altor legume: o legătură de sparanghel de 500 de grame costă 20 de lei.

“A fost şi este o plantă care se încadrează în primele 10 plante ca importanţă, atât alimentară cât şi – aş putea zice – terapeutică. Acest produs, în afara faptului că are un gust excelent, are şi o cantitate mare de vitamine începând de la complexul A, B, B1, B2, B3, B12, K si E”, spune doctor inginer Liviu Todoran, specialist în Alimentație Publică.

Cum poate fi preparată “leguma regilor” – Sparanghelul este apreciat şi de bucatari, care se întrec în preparate delicioase. “O să vă pregătim un antricot românesc, din carne românească şi cu sparanghel la grătar. Sparanghelul îl folosim ca şi garnitură. Să dăm o cromatică farfuriei noastre. Vom folosi şi o salată de rucolla, roşii cherry şi parmezan. Grătarul trebuie să fie foarte încins. Eu folosesc foarte multă sare grunjoasă. M-am gândit să asezonăm carnea noastră cu un sparanghel proaspăt. Un sparanghel verde, un sparanghel alb”, explică chef Ionuţ Papară.

Pentru a nu-şi pierde din nutrienţi, sparanghelul, cunoscut şi sub denumirea de hrana regilor, se prepară la grătar sau în abur.

Sursa: protv.ro