Sorin Cîmpeanu a declarat în cadrul unei conferințe de presă că Ministerul Educației dorește să introducă noi teste pentru toți elevii, mai puțin pentru cei din anii terminali.

Concret, testele vor fi susținute de elevii din clasele I-VII și IX-XI. Testele nu vor genera note sau ierarhizări, a explicat ministrul, ci fiecare copil va primi un raport din care părinții și profesorii vor afla care sunt punctele slabe și cele tari ale elevului.

Anunțul ministrului vine în contextul în care BRIO (Platforma Digitală pentru Îmbunătăţirea Performanţelor Şcolare) a publicat recent un raport potrivit căruia 42% din elevii din România sunt analfabeți funcțional.

În acest an, programul de testare va fi unul pilot.

„Pentru învățământul primar durata să fie de 15 – 30 de minute, să nu ne imaginăm că sunt niște materii de teste extrem de complicate, care să streseze elevii, iar pentru învățământul gimnazial și liceal să fie rezolvabile în termen de 60 de minute”, a explicat el.

FePAL și mai multe asociații de elevi ridică un semn de întrebare privind introducerea evaluării standardizate la nivel de program pilot, chiar din acest final de an școlar, propusă printr-un ordin de ministru:

“Propunerea este făcută din scurt și fără pic de consultanță, ministrul afirmând că ar „vrea să îl discutăm rapid și să-l facem operațional, rapid înseamnă ore. (..)Din declarațiile ministrului, programul pilot de evaluare standardizată se va realiza printr-un “parteneriat”, fără desfășurarea unei licitații publice. Mai mult, în acest context, putem ridica mai multe semne de întrebare cu privire la “reformele” pe care Ministerul le face pe fugă:

Vor fi aceste teste în concordanță cu programa școlară?
Va putea obține firma datele elevilor?
Cât vor costa aceste teste și cine le va plăti?
Sunt aceste teste avizate de Ministerul Educației?”

Sursa: edupedu.ro / Foto: caracter informativ