Treisprezece ţări din UE, printre care și România, se opun declanşării unei proceduri pentru schimbarea tratatelor europene, dorită de Parlamentul European, preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a face Uniunea mai eficientă.

Emmanuel Macron a propus să se discute despre revizuirea tratatelor la summitul UE din luna iunie. „Va trebui să ne reformăm textele, este evident. Una dintre căile acestei reforme este convocarea unei convenţii de revizuire a tratatelor. Este o propunere a Parlamentului European şi o aprob”, a declarat preşedintele francez.

La rândul său, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că este de acord cu modificarea tratatelor Uniunii Europene pentru eliminarea votului în unanimitate în decizii-cheie, „dacă va fi necesară”.

Cu toate acestea, aproape jumătate dintre statele membre nu sunt în favoarea unei revizuiri a tratatelor. Treisprezece dintre cele 27 de ţări UE se opun lansării unei proceduri de modificare a acesteia. „Nu suntem în favoarea unor încercări imprudente şi premature de a lansa” o astfel de procedură, scriu aceste ţări într-un text postat luni pe Twitter de Suedia, care este unul dintre semnatari, alături de Polonia, România, Finlanda, Danemarca, Malta, Cehia, Slovenia, Bulgaria, Croaţia şi cele trei ţări baltice (Estonia, Letonia şi Lituania). „Avem deja o Europă funcţională, aşa cum arată pandemia de Covid-19 şi răspunsul la invazia rusă a Ucrainei şi nu trebuie să ne grăbim să facem reforme instituţionale”, se arată în scrisoare.

Foto: caracter informativ