Rubarba a fost vedeta unui festival cu tradiție, organizat într-un sat din Mureș. Gospodinele au pregătit prăjituri, înghețată, gem și ciorbă cu această plantă.

A fost mare ospăț în curtea bisericii fortificate din Saschiz. Gospodinele s-au întrecut în preparate care mai de care mai delicioase, iar ingredientul de baza fost rubarba.

Localnică: „Avem vreo trei tufe, așa, mai mari, mai dăm și la vecini, mai facem noi. Îl folosim la compot, la prăjitură, la ce se poate, acum e sezonul.”

De la ciorbe până la prăjituri apetisante, clătitele cu gem de rubarbă sau înghețata de casă făcută tot din această plantă – toate au fost așezate pe mese, spre încântarea celor prezenți.

Patru mii de oameni au cumpărat sute de kilograme de rubarbă la evenimentul găzduit de Biserica Evanghelică din Saschiz.

Rubarba, numită și revent în termeni populari este o legumă cunoscută pentru aplicațiile sale medicinale și pentru gustul inedit oferit preparatelor culinare.

Rubarba a apărut pentru prima dată în Asia. E din grupa plantelor troscot (Polygonaceae). Această plantă a devenit populară pentru tulpinile ei acre. În anumite regiuni, aceasta este pusă în categoria fructelor, iar în Asia, rădăcinile sunt folosite adeseori ca remediu naturist. Rubarba preferă solurile fertile, unde se pot dezvolta frunzele.

Rubarba poate scădea colesterolul. Rădăcinile ei sunt o sursă bună de fibre. Oamenii de știință au descoperit ca acest consum de fibre din tulpini a redus colesterolul circulant al celor care au făcut parte din studiu, cu până la 8% și a scăzut și colesterolul LDL cu nouă procente.

Foto: Facebook Vecinatatea Femeilor din Saschiz