Ministerul Agriculturii a fost mandatat de Guvernul României să întreprindă măsurile necesare pentru menținerea activității la fabrica de zahăr din Luduș. Compania din România este deținută de un grup francez, care a luat decizia, în anul 2021, să închidă activitatea de producție a zahărului.

„Fabrica este funcțională și ar fi păcat să fie dezmembrată și activitatea de acolo să înceteze. De aceea, la nivel guvernamental trebuie să facem toate eforturile astfel încât să menținem activitatea, să menținem salariații și să păstrăm locurile de muncă. De cealaltă parte, avem foarte mulți fermieri din zona respectivă care aveau contracte în trecut cu Fabrica de zahăr Luduș.

S-au dotat cu echipamente specifice activității de producție a sfeclei de zahăr, iar statul român a investit sume considerabile atât din fonduri europene, cât și naționale în sprijinirea acestor fermieri. După 2017, din păcate, lucrurile la nivel european s-au schimbat în ceea ce privește producția de zahăr. Odată cu eliminarea cotelor minime obligatorii de zahăr, de acolo, prețurile au devenit libere și, din păcate, au apărut disproporționalități între fermierii din alte state și cei din țara noastră. Trebuie să îi menținem în activitate, trebuie să reechilibrăm balanța comercială, pentru că e foarte important să producem în România. Și acolo în sectoarele în care avem potențial este mare păcat să nu o facem”, a precizat ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat, ieri, la Luduş, după întâlnirea cu cultivatorii de sfeclă de zahăr, că au fost stabilite trei variante pentru salvarea Fabricii de zahăr din Luduş, după ce Grupul TEREOS a decis închiderea acesteia.

Una ar fi ca fermierii să preia singuri fabrica de zahăr, a doua variantă, să o preia alături de investitori români care vor să li se alăture în efortul de a continua producţia de zahăr. Şi, cea de-a treia variantă, să fie un parteneriat tripartit în care să fie fermieri, investitori şi statul, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a precizat că, săptămâna viitoare, miercuri, se va întâlni oficial cu reprezentanţii companiei, astfel încât să fie stabilit un calendar de discuţii.

Fabrica de Zahăr din Luduş nu a mai încheiat în acest an contracte cu producătorii de sfeclă de zahăr, iar de luna viitoare angajaţii au fost anunţaţi că vor intra în şomaj.

Foto: Facebook Dumitrița Gliga (colaj)