În dimineața zilei de 5 aprilie 2022, în intervalul orar 07:00 – 09:00, polițiștii mureșeni au desfășurat o acțiune pe linie rutieră în municipiul Târgu Mureș, pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere identificate pe plan local, dar și pentru creșterea gradului de siguranță în trafic.

Astfel, polițiștii au acționat la intrările/ieșirile din municipiul Târgu Mureș, dar și în interiorul localității, unde au fost identificate zonele pretabile de manifestare a comportamentului agresiv în trafic sau puncte de interes identificate în urma analizelor proprii, ca fiind cu risc rutier.

În cadrul activității, au fost aplicate 160 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 46.400 de lei.

Dintre acestea, 53 de sancțiuni au fost aplicate pentru neutilizarea centurii sau dispozitivelor de siguranță omologate, 34 pentru nerespectarea regimului de viteză, 9 pentru nerespectarea obligaţiei de semnalizare a manevrei de schimbare a direcţiei de mers, 3 pentru oprire neregulamentară, 2 pentru abaterile săvârșite de pietoni, 2 pentru comportamentul agresiv în trafic, una pentru neasigurare la schimbarea direcției de mers, una pentru conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice, 20 de sanțiuni aplicate bicicliștilor și 35 pentru alte abateri la regimul rutier.

Totodată, pentru abaterile constatate, au fost reținute șase permise de conducere, dintre care 2 pentru comportamentul agresiv în trafic, unul pentru conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice și 3 pentru alte abateri.

Printre cei vizați s-au numărat vitezomanii, cei care care uită să folosească centura de siguranță, omit să-i așeze pe cei mici în scaunele speciale, nu folosesc semnalizarea sau țin telefonul în mână în timp ce sunt la volan.

Polițist către șofer: „La efectuarea virajului dreapta nu ați respectat obligația de a semnaliza intenția schimbării direcției de deplasare.”

La Târgu Mureș, polițiștii rutieri au fost prezenți în una dintre cele mai aglomerate intersecții din oraș. În doar câteva minute, mai mulți șoferi au fost opriți. Niciunul nu dăduse semnal la schimbarea direcției de mers.

Șofer: „O simplă neatenție, am uitat, n-am semnalizat!”

Polițist către șofer: „Pentru nesemnalizarea direcției de deplasare, dacă aveți ceva de menționat, vă rog.”

Șofer: „N-am semnalizat schimbarea direcției de mers, de pe stânga pe dreapta, de obicei semnalizez.”

Au fost sancționați și cei care au vorbit la telefon, în timp ce se aflau la volan.

Polițist către șofer: „Ați utilizat telefonul mobil în timpul deplasării pe drumurile publice. Aveți patru puncte de penalizare la permisul de conducere.”

Șoferii nu au scăpat nici de suflat în aparatul de etilotest.

Polițist către șofer: „Partea subțire introducem în aparat, trebuie să suflați constant timp de 4 secunde fără să întrerupeți. Mai, mai, mai. E bine.”

Șofer: „Șoferii mai umblă pe la chefuri noaptea și așa mai departe. Eu vin de la serviciu acum.”

Șoferiță: „Și eu am luat cam repede virajul, mă grăbesc la lucru. Din cauza asta, dar sunt cazuri mult mai grave.”

Astfel de acțiuni au fost marți în toată țara. Statisticile, în ceea ce privește accidentele pe șoselele din România, sunt sumbre.

Țara noastră se află pe primul loc în topul mortalității în accidente rutiere. Rata deceselor înregistrată în România, anul trecut, este este de 93 la un milion de locuitori, față de 44 cât este media europeană.

Sursa: stirileprotv.ro / Foto: captura video