Un om de afaceri scoţian, Jim Turnbull, şi un localnic de origine franceză, Charlies Dalmasso, amândoi stabiliţi la Saschiz de mai mulţi ani, au decis să ofere o lecţie de spirit civic locuitorilor comunei, adunând toate deşeurile din plastic de pe traseul pe care îşi plimbau câinii.

„Săptămâna trecută am mers cu un coleg şi am adunat pungi de plastic de pe drum, iar săptămâna aceasta primăria organizează o ieşire cu copiii pentru că trebuie să-i educăm. Nu cred că mai avem vreo şansă de a educa adulţii, aşa că trebuie să învăţăm copiii să nu arunce plasticul şi să-l colecteze dacă îl văd aruncat. E o mare problemă în România”, a declarat presei Jim Turnbull.

Primarul comunei Saschiz, Ovidiu Şoaită, s-a arătat plăcut surprins de spiritul civic de care au dat dovadă cei doi cetăţeni străini, arătând că până acum nu a reuşit să obţină o reacţie pozitivă din partea locuitorilor, deşi gunoiul se colectează selectiv şi a recurs la tot felul de avertismente.

„Am fost plăcut surprins de doi cetăţeni din Saschiz care, la ora 8,30 dimineaţa, aveau saci la ei şi au adunat plasticul aruncat. O jumătate de sac de pe o jumătate de kilometru, a fost o lecţie de spirit civic din partea celor doi.

Avem multe de învăţat din acest gest şi sper ca concetăţenii noştri să înţeleagă că, în primul rând, curăţenia face ca totul să arate mai bine. Degeaba avem case zugrăvite frumos dacă e plin de gunoi.

Deşi sunt coşuri de gunoi şi se colectează selectiv de două ori pe săptămână, unii concetăţeni nu înţeleg. Am făcut o grămadă de muncă de educare, i-am avertizat, ameninţat, dar mai avem mult de lucru”, a declarat Ovidiu Şoaită.

Sursa / Foto: romania24.ro