Guvernul României a aprobat în ședința de miercuri, 30 martie, înfiinţarea Spitalului ”George Emil Palade”, unitate sanitară cu paturi în subordinea Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureş.

Spitalul „George Emil Palade” din subordinea Universității cu același nume ”va funcționa, după finalizarea lucrărilor de investiții, recepționarea acestora și obținerea autorizației de funcționare, în imobilul situat în comuna Livezeni, fără număr, județul Mureș, conform C.F. nr. 50278, imobil pus la dispoziție de către Universitate pe bază de contract de comodat prin protocol de predare-preluare, încheiat între părțile interesate”, respectiv că patrimoniul inițial al Spitalului se constituie din disponibilități bănești în sumă de 300.000 lei provenite din fondurile proprii ale UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

”Demersul inițiat de Universitate a fost susținut de la început de Ministerul Educației, prin ministrul Sorin-Mihai Cîmpeanu care a înțeles imediat, în ciuda noutății abordării, beneficiul pentru învățământul medical românesc, motiv pentru care a și inițiat Hotărârea de Guvern de înființare a Spitalului. Proiectul, blocat artificial mult timp de funcționari ai Ministerului Sănătății, a avut finalitatea dorită prin avizarea imediată a actului juridic odată cu preluarea poziției de ministru de către prof. dr. Alexandru Rafila. Prin Hotărârea de Guvern de astăzi se aprobă nu doar înființarea unui nou spital, decizie de o importanță majoră pentru județul Mureș, dar se acceptă la nivel național un nou model de asistență medicală legat direct de mediul universitar, capabil să aducă excelența și performanța medicală mai aproape de pacienți prin resursa umană înalt calificată și prin accesul la tehnologie pe care universitățile îl au. În prezent, conducerea Universității este preocupată de identificarea tuturor resursele financiare și umane necesare pentru ca acest spital universitar să fie dat în funcțiune în cel mai scurt timp. Din nou, E pluribus unum!” – a scris Leonard Azamfirei, rectorul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, într- postare pe Facebook.

MS / Foto: Facebook Leonard Azamfirei