Trei donatori de organe (Târgu Mureș, Oradea și din nou Târgu Mureș) în mai puţin de 48 de ore: 13 oameni aflați în suferință au primit o nouă şansă la viață prin transplant de organe şi cornee, iar un număr şi mai mare de pacienţi vor avea o viață mult mai bună prin transplant de ţesuturi osteotendinoase.

Maratonul pentru viață a început vineri, la Spitalul Clinic Județean De Urgență Târgu Mureş, unde s-a realizat a doua prelevare de organe din acest an, de la un pacient de 66 de ani aflat în moarte cerebrală. Colectivul ATI al Spitalului din Târgu Mureş – Dr. Bianca Grigorescu – kdp, Aş. Dorin Boca – coordonator transplant, alături de Dr. Mihai Morariu și Dr. Oana Pitea – coordonator regional – a făcut tot posibilul ca gestul familiei să nu fie în zadar şi alţi pacienţi să primească şansa la o viaţă mai bună.

Intervenţia de prelevare a ficatului a fost realizată de echipa chirurgicală de la Institutul Clinic Fundeni, formată din Dr. Guenadiy Vatachki și as. Rodica Dinu-Visa, iar cea pentru rinichi de echipa Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, formată din Dr. Pop Dan, Dr. Raluca Țabrea, Dr. Mihai Cotruță. Pentru prelevarea țesuturilor a fost prezentă echipa Spitalul Clinic Colentina, formată din Dr. Ionuţ Teodoriu, Dr. Radu Copaciu, Dr. Ștefan Păun, iar pentru cornee, echipa de la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucureşti – Dr. Cristina Poroşanu.

În acest efort li s-au alăturat și colegii din echipa de suport a spitalului din Tg. Mureș – Dr. Ina Todoran – clinica de oftalmologie și Dr. Vergiliu Cernit – clinica de ortopedie.

Duminică, în zori, s-a realizat încă o intervenție de prelevare organe (ficat, rinichi) la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureș, de la cel mai vârstnic donator din România – o pacientă de 84 de ani. Familia a fost de acord să dăruiască o şansă la viaţă altor semeni necunoscuţi, un moment încărcat de emoții, având în vedere vârsta înaintată a donatoarei, o femeie care și-a crescut copiii și nepoții, iar moartea sa a fost transformată în viață pentru alți oameni.

Alături de familie s-a aflat echipa de coordonare a spitalului mureșan – Dr. Bianca Grigorescu – kdp, As. Dorin Boca – coordonator transplant, Dr. Oana Coman, Dr. Oana Pitea – coordonator regional.

Efortul lor a fost preluat mai departe de echipele de chirurgi și anesteziști din cadrul centrelor de transplant, care au redat viața pacienților a căror unică șansă este un transplant.

Sursa / Foto: Facebook Agenția Națională de Transplant