Creștinii ortodocși şi cei greco-catolici au intrat de ieri în Postul Paștelui, perioada de pregătire de şapte săptămâni pentru Învierea Domnului, sărbătorită anul acesta pe 24 aprilie.

Timp de 40 de zile, cât va ţine Postul Paştelui sau Postul Mare, nu se mănâncă de dulce, adică nimic de proveniență animală, în plus este interzis fumatul şi alcoolul. Creştinii trebuie să se reţină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc. Pentru un creștin ortodox care ține acest post, nu are niciun folos abstinența fizică dacă nu este acompaniată de abstinența sufletească.

În această perioadă, cei care ţin post trebuie să se şi spovedească și să se împărtășească. În Postul Paștelui, nunţile sunt strict interzise. Biserica nu permite săvârșirea cununiilor religioase în zilele de post tocmai pentru ca bucuria nunții să nu fie umbrită de restricțiile postului.

În ultima săptămână a postului Paștelui, în fiecare biserică creștin-ortodoxă, se oficiază “Deniile”, unele dintre cele mai frumoase și înălțătoare slujbe religioase, care au loc seara.

În Postul Mare sunt doar două dezlegări la pește, de Buna Vestire, pe 25 martie și în Duminica Floriilor, pe 17 aprilie.

MS / Foto: caracter informativ