Românii urmăresc îndeaproape evoluția confruntărilor dintre ucraineni și ruși, iar unii dintre ei au ajuns să ia decizii neașteptate. Apariția unor vești privind o eventuală amenințare nucleară din partea Rusiei i-a împins pe mulți români spre farmacii, pentru a-și face stocuri de tablete cu iod, fiind considerate utile împotriva radiațiilor.

Magazinele online care aveau acest tip de produse nu mai au stocuri, iar farmaciile încearcă să țină pasul cu cererea.

Farmaciștii avertizează însă că administrarea fără rost a tabletelor cu iod poate fi periculoasă pentru sănătate. Specialiștii avertizează că iodul nu se ia preventiv și că, la persoane sănătoase, poate cauza dereglări ale tiroidei.

Iodul, administrat sub formă de pastile sau sirop, este considerat a fi capabil să protejeze organismul de cancerul de tiroidă provocat de expunerea la radiații.

Românii nu au uitat, se pare, că după explozia reactorului 4 de la Cernobîl, din aprilie 1986, li s-a recomandat utilizarea pastilei de iodură de potasiu.

Ea a fost folosită în regimul comunist din România, când s-a decis, ca la mai bine de o săptămână de la explozia nucleară de la Cernobîl, din 3 mai 1986, să fie împărțite populației aceste pastile de iodură de potasiu, în încercarea de a combate, în rândul populației, efectelor radiațiilor rezultate în urma exploziei, care se răspândiseră deja în toată Europa și aveau să traverseze Oceanul.

Însă în ciuda administrării, au existat numeroase cazuri de cancer osos, copii născuți cu malformații sau cu o serie de modificări genetice, rezultate, cel mai probabil, din cauza radiațiilor de la Cernobîl.

MS / Foto: caracter informativ