Ministrul Mediului le-a făcut românilor, marți seară, o recomandare cu care a reușit să surprindă o mare parte dintre cetățeni. Acesta susține că încălzirea locuințelor cu ajutorul centralelor termice pe lemn ar putea marca începerea punerii bazei unui sistem național în acest sens. Însuși Tanczos Barna susține că folosește o asemenea centrală de acum 22 de ani, dovedindu-se foarte utilă. Recomandarea vine ca urmare a faptului că mulți români din mediul rural se încălzesc cu lemne.

Ministrul Mediului a declarat, marți seara, la Digi24, că folosirea lemnului de foc pentru încălzirea locuinţelor este esenţială, iar România are nevoie de un program social destinat celor care folosesc lemne, în contextul în care şi această resursă s-a scumpit. Întrebat dacă ar recomanda montarea unei astfel de centrale, Tanczos Barna a spus “fără doar și poate” și a dat exemplul Austriei, care se bazează în continuare pe lemn, chiar dacă pe alte tehnologii, “pe tocătură, pe pelerizare și automatizare, reușind astfel să reducă foarte mult emisiile”.

Întrebat dacă recomandă montarea unei centrale pe lemne, Tanczos Barna a răspuns afirmativ. Ministrul a dat și exemplul propriu și a precizat că locuiește în mediul rural și de 22 de ani se încălzește cu centrală pe lemne.

“Da, sigur. Fără doar și poate! Eu stau la țară. Am de 22 de ani centrală pe lemn, aceeași centrală adusă din Suedia. Am și centrală pe gaz, dar an de an facem căldură în casă bazându-ne pe centrală pe lemne. Lemnul provind din uscături sau fag, care nu se poate folosi pentru industrializare. E soluția ideală pentru mediul rural. Nu e nicio rușine. În Austria, ei se bazează în continuare pe lemn, dar pe alte tehnologii, pe tocătură, pe pelerizare, automatizare, reduc foarte mult emisiile. E drumul pe care trebuie să mergem și noi. Nu putem de azi pe mâine, ci pe un alt sistem național, pe alternativele care vin cu timpul. Și gazele care vin cu timpul și energia electrică va veni cu timpul și pompele de căldură pot apărea, dar încă o dată, nu vor înlocui de azi pe mâine centralele pe lemn”, a conchis Ministrul Mediului.

Sursa: digi24.ro / Foto: caracter informativ