Au revenit atacurile cu link-uri malițioase care se propagă prin intermediul mesajelor pe rețelele social media. E vorba despre o campanie de transmitere a unor astfel de mesaje-capcană cu textul “seamănă cu tine”, “apari în acest video” sau “tu ești în videoclip”. Mesajele primite de utilizatorii români sunt în română sau engleză și conțin de regulă un link malițios, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana căreia i-a transmis mesajul.

Această înșelătorie a atras atenția autorităților. În cazul în care ați primit un astfel de mesaj și ați apucat să accesați link-ul respectiv, Directoratul Național de Securitate Cibernetică recomandă să urmați câțiva pași, după cum urmează:

 1. Schimbați de urgență parola contului de Facebook și activați autentificarea în 2 pași.
 2. Asigurați-vă că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Facebook. „Pentru asta, este necesar să vă logați în contul de Facebook și să navigați la categoria Settings & Privacy (Setări și Confidențialitate) și apoi Settings (Setări). Ulterior, mergeți către categoria Permissions (Permisiuni) și apăsați pe Apps and Websites (Aplicații și Site-uri), pentru a verifica la ce aplicații ați oferit acces. Eliminați acele aplicații pe care le considerați suspecte. Apăsați pe aplicația respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicații terțe suspecte”, au mai scris reprezentanții DNSC.
 3. Măsuri suplimentare:
  – efectuarea unei scanări a dispozitivului cu ajutorul unei soluții anti-virus;
  – verificarea aplicațiilor instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute
  – verificarea setărilor de confidențialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenție sporită aplicației Facebook.
  Poate cea mai bună metodă este, totuși, prevenția. Așadar, dacă primiți mesaje de acest tip (formulările pot varia) cel mai bine este să nu accesați acel link și, eventual, să îl anunțați pe cel de la care ați primit mesajul că s-a infectat cu un virus periculos, pentru ca, la rândul lui, să poată parcurge pașii de mai sus.

Sursa: dnsc.ro / Foto: caracter informativ