Un biofizician din Cluj-Napoca, Hantz Peter, care explorează adâncurile celui mai mare lac helioterm din lume, lacul Ursu din stațiunea Sovata, a oferit imagini de pe fundul lacului și date privind ecosistemul acestuia. El a recomandat chiar autorităților locale să instaleze un tub de sticlă prin care turiștii să poată descoperi lumea fascinantă de acolo.

„Lacul Ursu are un ecosistem unic, este cel mai mare lac heliotermic din lume. Am găsit niște lucruri foarte interesante din punct de vedere știinţific, covorul cianobacterial care are un ciclu anual foarte interesant. Am găsit și rhodobacterii care fac o fotosinteză în infraroșu. Eu am fost primul și ultimul scafandru care a reușit acest lucru. Am reușit să cobor la fundul lacului, care este de aproximativ 20 de metri (…) Face un așa zis foto bioreactor, care poate să aibă aplicații și în spațiu pentru astronauți, care produce oxigen și hrană pentru astronauți”, a spus dr. Hantz Péter, biofizician, citat de stirileprotv.ro.

Imaginile surprinse în adâncul lacului sărat au fost prezentate și localnicilor. Omul de știință a venit chiar și cu o propunere pentru administratorii lacului: introducerea unui tub de sticlă în adâncul apei, prin care turiștii să poată descoperi lumea fascinantă de acolo.

Proiectul de explorare a lacului Ursu va continua și în perioada următoare.

Citește mai mult aici.

Sursa: stirileprotv.ro / Foto: captură video