“De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kw/oră vor beneficia de o nouă schemă de protecţie, care va include TVA redusă la 5%, precum şi compensarea certificatului verde şi a bonusului de cogenerare pentru consum. Vom reduce costul energiei electrice la consumator prin compensarea bonusului de cogenerare şi contravaloarea certificatelor verzi”, a declarat Nicolae Ciucă la Palatul Victoria.

Şeful Guvernului a mai anunţat că va fi elaborată o schemă de sprijin şi pentru gaze naturale.

Specialiștii au calculat că prin aceste măsuri facturile medii pentru energie se vor reduce cu un sfert.

Premierul a mai anunţat și că facturile consumatorilor casnici care au fost calculate greşit, fără respectarea plafoanelor din lege, vor fi refăcute. Iar până atunci nu vor fi calculate penalităţi de întârziere pentru client.

Pentru sectorul agricol şi industria alimentară va exista o schemă de ajutor, pentru consumul de gaze. Se va aplicata între 1 februarie şi 1 iulie. Se discută și despre o nouă schemă de sprijin pentru IMM-uri începând cu 1 aprilie.

Măsurile vor fi discutate şi în următoarea ședință a coaliției. PSD a cerut în repetate rânduri revizuirea de urgenţă a măsurilor de protecție a consumatorilor afectați de creșterea prețurilor la energie.

Actuala lege de plafonare şi compensare a preţurilor energiei electrice şi gazelor este valabilă până pe 31 martie 2022.

MS / Foto: caracter informativ