Polițiștii mureșeni continuă acţiunea naţională „Foc de artificii”, pentru verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice desfăşurate de persoanele fizice şi juridice.

Astfel, în data de 28 decembrie polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Târnăveni au depistat pe raza localității o femeie în vârstă de 50 de ani care deținea și oferea spre vânzare 630 de bucăți de articole pirotehnice din categoriile P1, P2, P3 și F3, fără a deține autorizație în acest sens.

”În acest caz a fost întocmit dosar penal conform Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive. Reamintim că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului. Articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1 nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de către persoanele aflate în pericol, pentru îndepărtarea animalelor agresive sau sălbatice, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic”, a informat Biroul de presă al Inspectoratului de Poliție Județean Mureș.

Conform sursei citate, persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment ”numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului”, iar comercializarea de către orice persoană neautorizată de articole pirotehnice din orice categorie ”constituie infracțiune care se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă.”

”În conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 şi F4, numai în condiţiile în care există acordul primăriei pe a cărei rază se execută jocurile respective, al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi avizul Inspectoratului de Poliţie Judeţean. Polițiștii continuă acțiunile de acest gen”, se mai menționează în comunicat.

MS / Foto: caracter informativ