Muncitori din Bulgaria şi România sunt supuşi unei ”exploatări inumane” la un abator, în Germania, dezvăluie un documentar difuzat pe postul SAT 1, care a trimis o muncitoare bulgăroaică cu două diplome universitare, sub acoperire, să studieze condiţiile de muncă în această fabrică de ambalarea cărnii a miliardarului Clemens Tönnies, relatează site-ul Novinite.com.

Acest abator a devenit celebru în 2020, unde a apărut un important focar de covid-19, în care s-au infectat peste 2.000 de angajaţi. Presa germană a făcut pentru prima oară dezvăluiri despre condiţiile de trai ale muncitorilor bulgari şi români din abator în iunie 2020. Proprietarul abatorului, Clemens Tönnies, a cerut ulterior scuze în presa germană, după aceste dezvăluiri. ”Mai presus de orice, oamenii sunt importanţi pentru mine şi vreau să le cer scuze”, se angaja el atunci.

Echipa jurnalistei Jana Bernhard de la SAT1 a decis să verifice dacă proprietarul a schimbat condiţiile de muncă în abatoarele sale. Bulgăroaica care a muncit sub acoperire în cadrul acestei investigaţii jurnalistice, ”Milena” în documentar, se confruntă cu reguli de coşmar în contractul de muncă – este interzis să meargă la toaletă, este interzis să mănânce sau bea apă în hale, lucru permis doar în pauze scurte, spune ea.

Muncitorii muncesc în sânge până la glezne, măcelăresc animale zilnic, o muncă extrem de dură, potrivit documentarului. ”Am cunoscut oameni care au slăbit 20 de kilograme în scurt timp pentru că nu aveau când să mănânce. Totul este scris în contractul de muncă, este legal, dar este inuman”, denunţă ea.
Locuitorii din Balcani sunt ”sclavi perfecţi”. Ei fac munca pe care germanii nu ar accepta să o facă vreodată, acuză Milena, care spune că are două diplome universitare în Bulgaria, dar că ”în ţara mea nu am nicio şansă să muncesc în specialitatea pe care am studiat-o”.

Bernhard consideră că acesta este motivul exploatării persoanelor educate din România şi Bulgaria. ”Viaţa din Germania este lăudată în presă: «O, vino în Germania şi câştigă bani buni!”, declară ea.

Echipa sa de filmare a fost oprită de maşini de poliţie care au încercat să obstrucţioneze filmarea.

”Există o legătură între miliardarul Tönnies şi poliţia locală”, acuză ea. Imediat după difuzarea documentarului, avocaţi ai lui Tönnies au trimis o scrisoare de ameninţare, însă acest lucru nu a oprit echipa. ”Scopul principal al filmului nostru este să îndepărteze teama muncitorilor, pentru că cel mai trist lucru este că pentru ei este în regulă. În Germania, muncitorii au drepturi, însă ei nu le cunosc”, subliniază jurnalista. Jana Bernhard denunţă o ”sclavie modernă” prin care sunt exploataţi oameni săraci şi educaţi cu scopul de a-i îmbogăţi pe proprietarii companiei germane.

Sursa: news.ro / Foto: caracter informativ