Sesizările privind abuzuri comise asupra animalelor vor putea fi făcute inclusiv prin apeluri la 112, polițiștii fiind cei care vor decide, în anumite situații, plasarea unui animal în adăpost și vor completa un ordin în acest sens, potrivit unui proiect de ordin pus marți în dezbatere de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Intervențiile la astfel de evenimente vor fi făcute, de principiu, de către un angajat al Poliției animalelor, dar, dacă acest lucru nu este posibil, de către oricare alt polițist, indiferent de structura de care aparține.

Atunci când, pe baza evaluării situaţiei şi a stării fizice a animalului, se constată existenţa situaţiei de pericol, polițistul va decide plasarea animalului în adăpost și va emite ordinul necesar pentru asta. Ordinul de plasare a animalului în adăpost nu se va emite când polițiștii constată că situaţia de pericol nu a fost generată de către deţinătorul animalului, iar acesta declară în scris că va asigura animalului condiții bune de trai (adăpost, hrană și apă, îngrijire sau asistență medicală).

Potrivit modificărilor aduse acum un an legislației privind protecția animalelor de OUG nr. 175/2020, un animal este considerat a fi într-o situaţie de pericol dacă:

  • a fost rănit sau schingiuit;
  • a fost implicat în lupte între animale sau cu animale;
  • a fost practicat tirul asupra lui;
  • a fost folosit pentru dresajul altor animale sau pentru a controla agresivitatea altor animale;
  • a fost expus forțat la temperaturi foarte ridicate ori foarte scăzute;
  • o vacă, oaie, capră sau un cal se afla, fără supraveghere, pe căile de circulație publică.

Atenție! Ca să se aplice, proiectul de ordin al MAI trebuie să primească semnătura ministrului de resort și să fie publicat în Monitorul Oficial.

Sursa: avocatnet.ro / Foto: caracter informativ