Circulaţia trenurilor a fost dată peste cap în toată ţara din cauza unui protest spontan al ceferiştilor. Aceştia au oprit lucrul, nemulţumiţi că nu pot primi majorările salariale de până la 35 la sută prevăzute de legea statutului personalului feroviar. Trenurile au avut întârzieri cu orele, iar unele au fost oprite în gări sau pe traseu. Călătorii au rămas blocaţi în vagoane sau afară în frig, unii fără apă sau mâncare.

Protestul spontan al ceferiştilor i-a luat prin surprindere pe călători care şi-au văzut planurile date peste cap. În Gara de Nord din Bucureşti, trenurile au avut întârzieri între trei şi şapte ore. Nici la Craiova şi Ploieşti trenurile nu au mai plecat din staţii. Călătorii au rămas în vagoane fără să ştie ce se întâmplă. În toată ţara, la amiază, peste 260 de trenuri erau blocate în gări. Mulţi pasageri au rămas blocaţi în trenuri pe traseu. Mai mulţi elevi din Constanţa au reclamat pe o reţea de socializare că au rămas fără alimente după ce trenul în care se aflau a stat mai bine de trei ore în staţia Săruleşti.

Conflictul de muncă s-a stins spre seară, după mai multe ore de negocieri.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a anunțat pe Facebook că a avut discuţii cu directorii generali şi economici de la CFR, iar de anul viitor toate companiile, fie că este vorba despre CFR Infrastructură, CFR Călători sau CFR Marfă, trebuie să treacă printr-un “proces de eficientizare economică, în acord cu PNRR”.

MS / Foto: colaj