Cei ce vor să intre în anumite țări europene, în prezent, în număr de 14, trebuie să completeze un document numit formular de localizare a pasagerului. Documentul permite identificarea rapidă a persoanelor infectate cu COVID-19 ori a celor ce au intrat în contact cu acestea și luarea măsurilor necesare, inclusiv plasarea lor în carantină. În acest context, autoritățile de la noi propun, printr-un proiect de ordonanță, folosirea unui astfel de document și în țara noastră. Cei ce nu vor completa documentul ce, în țara noastră, se va numi formular digital de intrare în România vor risca amenzi de 5.000 de lei.

Formularul trebuie completat de toate persoanele care intră în țară cu 24 de ore înainte de a ajunge la punctul de trecere a frontierei. Cetățenii români îl pot completa în vamă sau în maximum 24 de ore de la intrarea în țară.

Documentul va cuprinde adresa de destinație în România, tipul de mijloc de transport, numărul locului, al cabinei, numărul cursei de înmatriculare a mijlocului de transport.

Formularul se va completa pe site-ul plf.gov.ro, care urmează să devină activ, iar cine nu îl completează plătește o amendă de 5 000 de lei.

În cazul familiilor care călătoresc împreună, poate fi completat doar de un membru. Ministrul Sănătății a spus că documentul poate fi folosit începând cu data de 20 decembrie, pentru ca românii care se întorc acasă de sărbători să îl completeze.

MS / Foto: caracter informativ