Duminică după-amiază, mai multe echipe de medici de la Târgu Mureş, Cluj şi Bucureşti au prelevat ficatul şi rinichii de la o pacientă aflată în moarte cerebrală la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. Este vorba despre o femeie de 65 de ani, internată în Secţia Clinică ATI.

Alături de echipa ATI şi de coordonare a spitalului din Tg. Mureş (dr. Mihai Morariu – kdp, As. Dorin Boca şi As. Andrei Burghelea – coordonator de transplant, dr. Oana Pitea – coordonator regional), intervenţiile chirurgicale de prelevare au fost realizate de echipa Institutului Clinic Fundeni, condusă de Vasile Lungu, pentru ficat, şi echipa Institutului Clinic de Urgenţă şi Transplant Renal Cluj, condusă de dr. Dan Pop, pentru rinichi.

Astfel, trei oameni aflaţi în suferinţă au primit o nouă şansă la viaţă, datorită generozităţii semenilor lor şi efortului colectiv al profesioniştilor implicaţi în activitatea de transplant. Intervenţiile salvatoare de transplant hepatic şi renal s-au realizat cu succes în cele două centre de excelenţă în transplant. Astfel, la Centrul de Transplant Hepatic Fundeni, un pacient de 69 de ani, aflat în stare critică, a primit o nouă şansă la viaţă prin intervenţia de transplant hepatic realizată de echipa chirurgicală coordonată de dr. Doina Hrehoreţ, cu sprijinul echipei ATI (dr. Andreea Ştefan, Dr. Maricica Cârstea). În cadrul ICUTR Cluj, două paciente, în vârstă de 58 de ani şi, respectiv, de 61 de ani, au primit şansa la o viaţă normală după ani de suferinţă datorită intervenţiilor de transplant renal realizate de echipele chirurgicale conduse de dr. Mihai Suciu şi dr. Silviu Moga.

Transplanturile organelor prelevate de la Târgu Mureş au fost realizate în noaptea de duminică spre luni, 12 spre 13 decembrie 2021.

Prelevarea de organe realizată este a şaptea din anul 2021, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

Sursa: Facebook Agentia Nationala de Transplant