Guvernul pregătește un proiect de OUG prin care alocația de stat să fie majorată, din ianuarie 2022, la cuantumul de 600 lei pentru copiii de până în 2 ani (inclusiv pentru copiii cu handicap, indiferent de vârstă), adică mai mult decât se stabilise oficial lunile trecute.

Proiectul de OUG, care se află acum la Consiliul Economic și Social pentru avizare, prevede urmatoarele cuantumuri ale alocației de stat care să se aplice din ianuarie 2022:

  • 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu dizabilități;
  • 243 lei pentru copiii de doi până la 18 ani, precum și pentru tinerii de peste 18 ani, dacă urmează cursurile liceale sau profesionale;
  • 600 lei pentru copiii cu vârsta între trei și 18 ani, dacă au dizabilități.

Conform prevederilor actuale ale Legii 61/1993 privind alocația de stat, majorarea alocațiilor stabilită de Guvern acum câteva luni, pentru ianuarie 2022, prin OUG 56/2021, prevede următoarele cuantumuri:

  • 486 lei pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copilului cu handicap);
  • 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între doi și 18 ani, precum și pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora;
  • 486 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între trei și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Dacă proiectul de OUG va fi aprobat de Guvern, drepturile bănești din ianuarie vor ajunge la beneficiari în luna februarie din 2022.

Aceasta ar urma să fie singura majorare a alocațiilor pentru anul care vine. Totuși, proiectul de act normativ stabilește că alocația de stat va fi indexată din oficiu cu rata medie anuală a inflației stabilită de Institutul Național de Statistică începând cu ianuarie 2023.

Pe de altă parte, proiectul de OUG vrea să modifice Legea 61/1993 pentru ca alocația de stat să poată fi acordată și tinerilor cu dizabilități care urmează o formă de învățământ, dar care nu se încadrează în categoria studiilor liceale sau profesionale, ci forme de învățământ speciale. În nota de fundamentare a proiectului se arată că, în cele mai multe cazuri, la vârsta de 18 ani, tinerii cu dizabilități urmează încă o formă de învățământ gimnazial.

Sursa: avocatnet.ro