Guvernul din Noua Zeelandă are un plan care se întinde pe mai multe decenii pentru a opri tinerii să se apuce de fumat. De anul viitor, nicio persoană născută după anul 2008 nu va putea cumpăra țigări sau produse din tutun.

Prin acest plan, unic în lume, vârsta legală pentru fumat va crește în fiecare an. În 2050, persoanele de peste 42 de ani vor putea încă să cumpere produse pe bază de tutun, însă cele sub această vârstă nu.

”Vrem să ne asigurăm că tinerii nu vor începe să fumeze niciodată, astfel că vom cataloga drept infracțiune vânzarea sau furnizarea produselor din tutun tinerilor”, a declarat Dr. Ayesha Verrall, ministru Sănătății.

Conform noii legi, oamenii vor putea cumpăra doar produse pe bază de tutun cu niveluri foarte scăzute de nicotină, iar numărul magazinelor care vor putea vinde produse va scădea.

”Este o zi istorică pentru sănătatea poporului nostru”, a mai spus Verrall.

Potrivit ministrului, fumatul este principala cauză de deces din țară care poate fi prevenită, provocând unul din patru cancere. Afecţiuni asociate fumatului sunt întâlnite în special în comunităţile indigene Maori, din Pacific, şi în cele cu venituri reduse.

”În timp ce ratele de fumat se îndreaptă în direcţia corectă, trebuie să facem mai mult, mai repede, pentru a ne atinge obiectivul. Dacă nimic nu se schimbă, vor trece decenii până când rata de fumat în rândul comunităţii Maori va scădea sub 5%, iar acest guvern nu este pregătit să lase oamenii în urmă”, a mai spus oficialul neo-zeelandez.

Se va acorda de asemenea prioritate măsurilor practice de sprijin pentru fumători, a subliniat ministrul Verrall.

Până în 2025, Noua Zeelandă și-a propus să reducă numărul persoanelor fumătoare de la 13% la sub 5% din totalul populației.

În ultimii 10 ani, prețul țigărilor în Noua Zeelandă a crescut constant, fiind unul dintre cele mai mari din lume. Un pachet de țigări costă aproximativ 20 de dolari americani, al doilea cel mai mare preț după statul vecin Australia, unde salariile sunt considerabil mai mari.

Noua propunere legislativă urmează să fie supusă la vot în Parlament.

MS / Foto: caracter informativ