Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, anunţă că se propune eliminarea interdicţiei de circulaţie pe timpul nopţii, purtarea măştii nu va mai fi obligatorie în spaţiile deschise, cu unele excepţii, iar accesul în mall-uri şi magazinele mari va fi permis şi persoanelor testate, nu doar celor vaccinate sau trecute prin boală. Măsurile propuse prin hotărârea CNSU prin care se prelungeşte starea de alertă trebuie adoptate prin Hotărâre de Guvern şi ar putea suferi modificări.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenă a adoptat, în şedinţa de marţi, Hotărârea numărul 112 prin care se propune prelungirea stării de alertă şi a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu menţinerea măsurilor în vigoare, la care se adaugă următoarele excepţii:

-eliminarea interdicţiilor de circulaţie a persoanelor;
-creşterea intervalului orar în care este permisă desfăşurarea activităţilor cu publicul pentru toţi operatorii economici, inclusiv pentru competiţiile sportive şi activităţile cultural artistice între 05,00 -22,00;
-eliminarea obligativităţii purtării măştii de protecţie pentru toate spaţiile publice deschise neaglomerate;
-eliminarea restricţiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor şi cafenelelor în perioadele 24.12.2021-25.12.2021 şi 31.12.2021 – 01.01.2022;
-permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor şi parcurilor comerciale, şi pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
-permiterea cazării în structurile de primire turistice şi pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
-permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spaţiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafaţa mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană.

Activităţile limitate cu 30% din capacitate – cinematografe, teatre, activităţi sportive – vor permite accesul publicului până la 50% din capacitate.

În noaptea de Crăciun şi de Revelion nu vor fi restricţii referitoare la ora de funcţionare a restaurantelor şi agenţilor economici, dar cu limită de 50% şi cu prezentarea certificatului verde COVID, a precizat Arafat.

În unităţile de cazare vor fi primite şi persoanele testate, nu doar cele vaccinate sau trecute prin boală.

Modificările sunt propuse a fi adoptate miercuri, prin Hotărâre de Guvern, existând posibilitatea ca acestea să sufere modificări, a precizat Arafat.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a menţionat că în noaptea de Anul Nou vor fi permise “activităţi specifice”, dar organizatorii vor avea obligaţia de a se asigura că se respectă măsurile de sănătate publică. În restaurante, vor avea acces cei cu certificat verde, în limita a jumătate din capacitate.

MS / Foto: caracter informativ