În al doilea an de pandemie, a fost record de candidaţi la examenul de rezidenţiat. Peste 12.500 de absolvenţi de Medicină s-au înscris la concursul organizat ieri după reguli stricte şi cu acces doar pe bază de certificat verde. Cea mai mare concurență a fost la Farmacie, dar pentru medici, mai ales că există şi posibilitatea suplimentării locurilor.

În centrul universitar Târgu Mureș s-au înscris la concurs 1.165 de candidați, astfel: 532 de candidați pentru domeniul Medicină, 234 de candidați pentru domeniul Medicină Dentară și 399 de candidați pentru domeniul Farmacie.

După terminarea examenul de rezidențiat, candidații au primit rezultatul pe loc. Au avut de rezolvat teste tip grilă, cu 200 de întrebări în 4 ore.

LOCURI EXAMENUL DE REZIDENŢIAT:

Domeniul Medicină: 3.942

Medicină dentară – 1.190

Farmacie : 1.087

Ministerele cu reţea sanitară proprie: 92

(sursa: ministerul Sănătăţii)

Ministerul Sănătății a scos doar 6.300 de locuri la concurs, deși a fost un număr record de candidați: peste 12.500. Ministrul interimar al Sănătății promite că, în funcție de promovabilitate, situația va fi reevaluată.

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății: „Există posibilitatea suplimentării numărului de posturi și locuri pe domeniul de Medicină până la suma finală a tuturor celor care ating 60 de procente din nota cea mai bună obținută la rezidențiat. Sigur că ne dorim ca medicii pe care îi formăm să profeseze, chiar dacă avem această posibilitatea de liberă practică în statele membre UE. Dorim să păstrăm cât mai mulți”.

Cea mai mare concurență a fost la Farmacie.

“Eu vreau să plec din țară. Îmi doream foarte mult să rămân, dar nu mai este cazul, din nefericire. (Ce v-a făcut să va schimbați decizia?) În general, condițiile. Și condițiile din spital și modul în care sunt tratați rezidenții”.

“De când am făcut stagiile, din anul II până în anul VI, am cam văzut care e situația din spitale. Și la Chirurgie, la Floreasca, medicii de obiceu rămâneau fără instrumentare și improvizau”.

Sunt gândurile viitorilor medici români, care tocmai au susținut examenul de rezidențiat. Spun că și-ar dori să rămână în țară, dar sistemul nu face eforturi să-i țină acasă. Sunt alungați, în primul rând, de condițiile proaste din spitalele noastre și sunt atrași de salariile mari de peste hotare, unde medicii își fac meseria în condiții decente.

“Germania, Franța, Olanda, Belgia, zona aceea …”

MS / Foto: caracter informativ