Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, ieri, că testarea pe bază de salivă nu este obligatorie, dar reprezintă o modalitate prin care putem contribui la siguranţa sanitară în şcoli. MInistrul face apel la părinţi să accepte testarea şi să counice rezultatele corecte.

“Testarea nu este obligativitate, dar îmi place să cred că înţelegem cu toţii că testarea pe bază de salivă, dincolo de faptul că a fost solicitată în egală măsură de elevi, părinţi şi profesori, este o modalitate prin care putem contribui la siguranţa sanitară în şcoli. Testarea nemaifiind obligatorie, nemaifiind obligatoriu de administrat de către cadrele didactice, probabil că va exista o repoziţionare. Nu este obligatorie. Dacă în şcoala respectivă cadrele didactice se exprimă în vederea organizării procesului de testare în şcoală înseamnă că este dorinţa lor, nu este o obligaţie. Dacă nu fac acest lucru, elevii vor avea testele şi vor putea fi utilizate la domiciliu sub supravegherea părinţilor sau reprezentanţilor legali”, a afirmat ministrul Educaţiei, joi, într-o conferinţă de presă.

Ministerul Educației a anunțat cum se va face testarea COVID a elevilor, dar și că de luni copiii din localitățile cu rata de infectare sub 3 la mie vor merge la cursuri în clase, indiferent de gradul de vaccinare a profesorilor.

În privința testelor COVID de salivă, ministrul a spus că acestea vor putea fi folosite fie la școală, fie acasă. Totul depinde de decizia fiecărei unități de învățământ.

Daca testele salivare vor fi folosite în școală, este nevoie de acordul părinților. Dacă sunt utilizate la domiciliu, rezultatele trebuie trimise în scris dirigintelui sau învățătorului.

Procedura se va face de două ori pe săptămână, luni și joi. Potrivit ministrului, este foarte posibil ca în ziua de vineri “fiecărui elev sau copil din grădiniţe să i se pună la dispoziţie două teste pentru săptămâna următoare”.

Întrebat când vor ajunge testele în şcoli, el a spus: “Informaţiile preliminare au fost că la finalul acestei săptămâni vor ajunge în şcoli, ulterior Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, care încheie contractele subsecvente, (…) ne-a adus la cunoştinţă că aceste teste vor ajunge în şcoli în prima parte a săptămânii viitoare”.

MS / Foto: caracter informativ