Poliţiştii și procurorii D.I.I.C.O.T. din Târgu Mureş au efectuat, miercuri, 25 de percheziții domiciliare în județul Mureș, la persoane bănuite de camătă, șantaj și constituirea unui grup infracțional organizat.

Din cercetările efectuate a rezultat că, începând cu anul 2016, 12 persoane, din municipiile Târgu Mureș și Reghin, s-ar fi constituit într-un grup organizat, specializat în comiterea infracțiunilor de șantaj și camătă și ar fi funcționat ca două grupări, care ar fi acționat în mod coordonat, în realizarea activităților infracționale.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că, începând cu anul 2016 și până în prezent, membrii celor două grupări au acordat împrumuturi bănești către sute de persoane, cuantumul acestor împrumuturi ajungând uneori la câteva sute de mii de euro.

Ulterior acordării împrumutului, persoanele împrumutate erau determinate să restituie sume de bani mult mai mari decât cele pentru care s-au înțeles inițial. Astfel, dobânda percepută, în unele cazuri de peste 100%, era recalculată de către împrumutători după propria voință, iar eventualele obiecții ale debitorilor erau urmate de amenințări sau violențe fizice, victimele fiind astfel obligate, în final, la plata sumelor pretinse. Din cercetările efectuate în cauză s-a constatat faptul că, de cele mai multe ori, sumele de bani pretinse de către suspecţi erau duble sau chiar triple față de cele împrumutate anterior.

Totodată, membrii grupării, în mod constant, au încercat să își consolideze notorietatea în domeniul cămătăriei și capacității acestora de a recurge la cele mai violente măsuri în vederea recuperării sumelor de bani pretinse, postând diferite videoclipuri pe rețelele de socializare în care își arătau fizicul impunător, disprețul total față de prevederile legale și de normele de conviețuire socială, proliferând în mod constant, uneori în mod direct pentru o anumită persoană iar alteori, în general, amenințări cu fapte de violență. De asemenea, în aceste videoclipuri, membrii grupării apăreau alături de alți membrii cunoscuți ai lumii interlope din România, pentru a denota astfel notorietatea de care se bucură și sprijinul de care ar beneficia, la nevoie. În urma acestor acțiuni, uneori era suficientă doar prezența unuia dintre membrii acestor grupări în fața unei persoane datoare, pentru ca acesteia din urmă să-i fie insuflată o stare puternică de temere și neputință, fiind astfel nevoită a restitui sumele de bani abuziv calculate și solicitate.

Cu ocazia efectuării perchezițiilor domiciliare au fost identificate și ridicate sume de bani în lei și valută, arme albe (macete, săbii, cuțite, topoare), înscrisuri privind împrumuturile acordate precum și sisteme informatice.
La sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Târgu Mureș, au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 12 persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, precum și cadrelor de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Mureș și Grupării de Jandarmi Mobile „Regele Ferdinand I” Târgu Mureș.

Sursa: diicot.ro / Foto: caracter informativ