România este mare consumatoare de mașini la mâna a doua ceea ce a dus la apariția a numeroși samsari care aduc astfel de autovehicule în străinătate. Însă nu puțini sunt cei care măsluiesc kilometrajul mașinilor pentru a câștiga mai mulți bani și a vinde cât mai repede.

Cei ce modifică kilometrajul unei mașini, cei care cer modificarea acestuia sau cei ce vând o mașină cu kilometrajul modificat sau defect vor risca pedepse cu închisoarea de până la un an, dacă un proiect de lege aflat în dezbatere la Senat va ajunge să se aplice.

Proiectul de lege de la Senat stabilește, printre altele, introducerea în categoria infracțiunilor a modificărilor făcute asupra kilometrajului unei mașini.

Mai exact, după cum apare în proiect, “[m]odificarea indicaţiei odometrului unui vehicul, solicitarea modificării indicaţiei odometrului sau orice acţiune sau inacţiune de natura să influenţeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurşi de un autovehicul” va reprezenta o infracțiune și va putea fi pedepsită cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.

În plus, documentul amintit prevede că aceeași pedeapsă o vor risca cei ce pun în circulație o mașină cu kilometrajul defect, dar și cei ce comercializează astfel de mașini sau mașini la care a fost modificat kilometrajul.

Toate valorile indicate de odometrele mașinilor din țara noastră se vor regăsi, după cum prevede proiectul, într-un registru electronic ce trebuie înființat și gestionat de Registrul Auto Român (RAR).

Datele vor fi preluate de RAR de la stațiile autorizate pentru efectuarea inspecției tehnice periodice și de la service-uri, atunci când mașinile ajung acolo pentru reparații sau întreținere.

Proiectul de lege trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica.

MS / Foto: caracter informativ