Numărul lucrărilor semestriale sau, așa cum sunt numite în mod frecvent, al tezelor pe care trebuie să le susțină elevii în acest an se va reduce, ca excepție de la regulă, în contextul epidemiologic actual, potrivit unor declarații de luni ale ministrului interimar al Educației. Astfel, elevii de gimnaziu vor avea doar două teze, nu trei, ca acum, iar liceenii vor da trei teze, în loc de patru.

Sorin Cîmpeanu, ministrul interimar al Educației, a declarat, în cadrul unei conferințe susținute luni, că “înţelegând dificultăţile, analizând solicitările, am decis împreună cu colegii mei din Ministerul Educaţiei să reducem numărul de teze pe care elevii le vor susţine în acest an”.

Tezele vor trebui susținute de elevi la școală, adică cu prezență fizică. În plus, Sorin Cîmpeanu a anunțat și reducerea numărului minim de note necesare încheierii mediilor. În acest context, ținând cont de faptul că ponderea unei teze este, de multă vreme, de 25% din media finală a unei discipline, iar numărul notelor va fi mai mic, ponderea acestora în media finală va crește.

“Vom reduce numărul de note necesare şi anul acesta pentru încheierea mediei la minimum două. Dacă vom avea două note şi a treia notă teza, cu 25%, înseamnă că fiecare notă va avea o pondere de 37,5%, adică o pondere mai mare decât teza”, a precizat ministrul interimar al educației.

Anul trecut, elevii din învățământul preuniversitar au scăpat de teze, mediile fiind calculate după o altă formulă decât cea clasică.

Atenție! Măsura reducerii numărului de teze nu se aplică acum. Ea trebuie cuprinsă într-un act normativ, cel mai probabil, un ordin, ce va trebui să primească semnătura ministrului și să fie publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica.

MS / Foto: caracter informativ