Este vorba de 1,5 milioane de copii, cei mai expuşi fiind cei cu dizabilităţi, cei care au mame minore şi cei de etnie romă – arată un raport internaţional dat publicităţii ieri de Organizaţia „Salvaţi copiii” România.

În ce privește România, situația a devenit mult mai gravă în primul an de pandemie, în special pentru copii. În 2020, 1.582.000 de copii din România (36,3%) se aflau în risc de sărăcie sau excluziune socială.

Rata deprivării materiale severe a crescut în rândul populației generale, de la 14,5% la 15,2%, dar creșterea este dramatică în rândul copiilor – de la 17,7% la 21,4% și, în cazul copiilor mai mici de 6 ani, de la 16% la 22%.

Copiii cu dizabilități, mai ales cei din zonele rurale și copiii de etnie romă, sunt în risc crescut de excluziune socială și segregare, inclusiv în ceea ce privește educația.

Copiii lăsați în țară, în urma migrației economice a părinților a ajuns la 75.136 la finalul lunii decembrie 2020, dintre care 13.253 cu ambii părinți plecați, iar 9.409 rămânând în grija unui singur părinte, celălalt fiind nevoit să muncească peste graniță. Cei mai mulți rămân în grija bunicilor sau a altor rude, dar sunt și cazuri în care copiii sunt lăsați pe cont propriu sau în sistemul alternativ de protecție.

A crescut și numărul mamelor minore, iar copiii născuți astfel sunt mai vulnerabili, nu sunt imunizați la timp și nu sunt duși periodic la medic. În 2019, s-au înregistrat 7.977 de mame minore, dintre care 700 aveau sub 15 ani.

”Chiar și înainte de pandemie, copiii români întâmpinau obstacole în privința accesului la servicii medicale egale și de calitate. Cu toate că tratamentul medical este gratuit pentru copii, disparitățile regionale și clivajul urban/rural, listele de așteptare și fondurile limitate alocate sistemului medical determină familiile să apeleze la serviciile medicale private, care însă nu sunt accesibile tuturor.

Lipsa specialiștilor și a echipamentelor medicale în anumite domenii, cele mai critice fiind oncologia și bolile rare, îi obligă pe părinți să recurgă la tratamente medicale în afara țării, costurile fiind adesea prohibitive și astfel doar unii copii au o șansă reală la viață”, mai arată organizația.

Potrivit raportului Salvați Copiii România, din luna aprilie 2020, 23% dintre părinți se aflau în incapacitatea de a procura medicamente pentru copiii lor, în vreme ce 15% spuneau că nu au acces la servicii medicale pentru copii.

“Criza pandemică a acutizat disparitățile dintre regiunile și clivajele sociale din România. Astfel, copiii din medii socio-vulnerabile au avut acces îngrădit la educație și servicii medicale, pe fondul restricțiilor sociale, iar asta i-a pus într-o situație severă de discriminare și excluziune socială. Această situație trebuie corectată urgent, pentru a putea micșora decalajele și asigura copiilor respectarea drepturilor fundamentale”, cere Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Salvați Copiii România.

Foto: Facebook Salvati Copiii Romania