Banca Transilvania, cea mai mare din țară după active, avertizează că, într-o țară puternic dependentă de numerar, restrângerea accesului populației la serviciile bancare poate avea afecte adverse neprevăzute atât în plan social, cât și în plan economic, și așteaptă să vadă forma finală publicată în Monitorul Oficial pentru a comenta implicațiile acesteia. CEC, care are și cei mai mulți clienți pensionari ce ridică banii la ghișeu, obligată în mod special la limitarea accesului în unități deoarece are capital de stat, spune că este responsabilă în primul rând să le asigure accesul la propriile economii și va respecta măsurile de siguranță și protecție ca și până acum.

Mulți români care nu folosesc servicii online își primesc pensiile la ghișeele băncilor, iar următoarea dată de plată, între 10 și 12 noiembrie intră în intervalul de 30 de zile cu restricții de access impuse de CNSU peste tot în țară. De asemenea, oamenii trebuie să intre în agenții dacă vor să deschidă sau să închidă depozite ori să actualizeze date obligatorii. Condiționarea accesului în agenții bancare, începând de luni, de vaccinare, trecere prin boală sau testare covid ridică probleme în sistemul bancar, în condițiile în care aproape 70% din populație este nevaccinată, iar testarea Covid implică atât costuri suplimentare, cât și dificultăți de a ajunge la centre certificate în localități mai mici.

După restricțiile CNSU, CEC dă de înțeles că nu poate limita accesul clienților fără certificat verde, deși e prevăzut. BT avertizează “efecte adverse și neprevăzute”, România fiind puternic dependentă de numerar.

Sursa: profit.ro / Foto: caracter informativ