În Cehia, masca revine în toate spațiile închise, inclusiv la birou, și se reduce valabilitatea testelor Covid, în timp ce Austria urmează modelul Italiei și anunță că certificatul verde devine condiția pentru a te prezenta la locul de muncă.

De la 1 noiembrie, austriecii au nevoie de certificatul care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau rezultatul negativ al unui test PCR pentru a merge la muncă. Excepție fac doar cei care lucrează de acasă sau își desfășoară activitatea fără să intre în contact direct cu alte persoane, cum sunt șoferii de camion. Autoritățile au oferit și o perioadă de grație de 2 săptămâni, între 1 și 14 noiembrie, pentru cei care nu au încă un certificat verde și care vor fi nevoiți să poarte în permanență o mască de tip FFP2.

Decizia autorităților de la Viena a venit în timp ce Austria a raportat aproape 3800 de cazuri noi și 13 decese într-o zi – cel mai ridicat bilanț din ultimele 10 luni.

În Austria se cere deja certificatul verde pentru a intra în restaurante, cinematografe, teatre sau stadioane.

Același lucru îl va face acum și Cehia. Începând cu 1 noiembrie, toate spațiile la interior, restaurante, cluburi sau discoteci vor permite accesul doar pe baza certificatului verde. Și nu este singura măsură restrictivă: masca de protecție FFP2/KN95 devine obligatorie de la 25 octombrie în toate spațiile închise.

În plus, autoritățile au decis să reducă valabilitatea testelor covid negative. Astfel, cel PCR, care până acum era valabil o săptămână, trebuie repetat după cel mult 3 zile, iar în cazul celor rapide valabilitatea a fost redusă de la 72 de ore la 24.

Și, pentru a încuraja vaccinarea, de la 1 noiembrie toate testele se plătesc.

Cehia a luat aceste măsuri după ce a ajuns la peste 3 mii de cazuri pe zi, dublu față de săptămâna trecută, și la 51 de decese în ultimele 7 zile, adică mai mult decât toată luna septembrie, când au murit de Covid 44 de cehi.

MS / Foto: caracter informativ