Un pacient intrat în moarte cerebrală a salvat viaţa a cinci oameni, după ce familia sa a acceptat să doneze organele altor oameni care se luptă să supravieţuiască.

Agenţia Naţională de Transplant a anunţat, ieri, că s-a realizat o nouă prelevare de organe de la un pacient aflat în moarte cerebrală, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. S-au prelevat ficatul, rinichii şi cornee.

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Agenției Naționale de Transplant (ANT), aceasta este a doua acţiune de coordonare a unui transplant realizată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în această lună.

“La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş s-a realizat o nouă prelevare de organe de la un pacient aflat în moarte cerebrală, a cărui familie a găsit puterea de a spune DA pentru donarea de organe şi ţesuturi. Acest gest este dovada supremă a bunătăţii şi generozităţii. Transmitem sincere condoleanţe familiei şi mulţumim cu respect pentru gestul făcut, gest care a schimbat în bine viaţa a 5 oameni necunoscuţi”, se arată în mesajul ANT.

Prelevarea de organe avut loc la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, iar transplanturile s-au realizat la Cluj-Napoca și București.

“Apreciem efortul echipei de coordonare a spitalului mureşan, formată din Dr. Mihai Morariu – kdp, As. Dorina Boca – coordonator transplant, Dr. Oana Pitea – coordonator regional, precum şi implicarea conducerii acestei unităţi sanitare în susţinerea Programului Naţional de Transplant.

În aceste zile atât de dificile pentru sistemul sanitar din România, dedicarea şi profesionalismul echipelor medicale implicate în activitatea de transplant reuşesc să resădească speranţa în locul deznădejdii. Pentru intervenţiile de prelevare a organelor (ficat, rinichi) şi ţesuturi (cornee), la Târgu Mureş au fost prezente echipele chirurgicale ale Institutului Clinic Fundeni (Dr. Genadyi Vatachki, Dr. Luminiţa Stoica, Dr. Gheorghe Potlog, as.Marian Păun), ale Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj Napoca (Dr. Dan Pop, Dr. Marin Visterniceanu, Dr. Raluca Ţabrea) şi Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti (Dr. Ioana Manole). Efortul lor a fost preluat de echipele medicale de transplant ale centrelor din Bucureşti şi Cluj Napoca. Astfel, la Centrul de Transplant Hepatic al Institutului Clinic Fundeni, viaţa unui pacient de 43 de ani a fost salvată prin intervenţia de transplant hepatic realizată de echipa condusă de Prof. Dr. Vladislav Braşoveanu, cu sprijinul echipei ATI (Dr. Mihai Popesccu, Dr. Mihai Simionescu). La Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, echipele de chirurgi conduse de Dr. Dan Pop şi Dr. Liviu Constantin au încheiat cu succes intervenţiile de transplant renal pentru 2 pacienţi, de 55 de ani şi de 62 de ani, aflaţi de mai mult de 8 ani în dializă. Alţi 2 români îşi vor recăpăta vederea în urma intervenţiilor de transplant cornee, realizate la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti. ”

Sursa: Facebook Agentia Nationala de Transplant / Foto: colaj