Șoferii ar putea merge cu viteze mai mari în afara localităților pe drumurile expres. Propunerea este făcută într-un proiect de lege pentru modificarea Codului Rutier, semnat de mai mulți parlamentari USR, printre care și fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă.

Inițiativa legislativă a fost depusă pe 14 octombrie.

Astfel, în legislație va fi introdusă noțiunea de drum expres, definit ca drum național rapid, semnalizat special, rezervat exclusiv circulației autovehiculelor, cu sau fără remorci, care nu servește proprietății riverane, prevăzut cu două căi unidirecționale, separat printr-o zonă mediană sau, în mod excepțional, prin alte modalități, cu excepția unor locuri speciale sau cu caracter temporar, având cel puțin două benzi de circulație și acostament pe sens, accesibil numai prin noduri sau intersecții reglementate și pe care oprirea și staționarea pe partea carosabilă sunt interzise.

Potrivit modificărilor propuse, limitele maxime de viteză în afara localităților sunt:

  • 130 km/h în cazul autostrăzilor
  • 120 km/h pe drumurile expres, față de 100 în prezent
  • 100 km/h pe drumurile europene
  • 90 km/h pe celelalte drumuri

Ca această propunere legislativă să intre în vigoare, trebuie adoptată de Parlament, promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial.

MS / Foto: caracter info