Potrivit medicilor, o femeie în vârstă de 66 de ani bolnavă de Covid-19, care era pregătită pentru a fi transferată joi la Szeged, în Ungaria, cu o ambulanţă, a fost întoarsă din drum, la ieşire din Timişoara, după ce starea ei de sănătate s-a înrăutăţit brusc. Revenită la spital, femeia a decedat la scurt timp.

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat la Digi24 că în cursul zilei de azi va continua transferul pacienţilor cu COVID-19 spre Ungaria. El a precizat că, în cursul zilei de joi, opt pacienţi au fost transferaţi deja.

„Mâine continuăm transferul de pacienţi. Din păcate, unul dintre pacienţii transferaţi din Timişoara a murit. Astăzi am transferat 8 pacienţi pentru că unul din pacienţi care trebuia să plece din Bucureşti spre… medicul curant a constatat că nu e atât de stabil încât să îl transferăm. Dar mâine continuăm să transferăm, îi ducem către cele două oraşe clinici universitare din Ungaria. Mulţumim pentru acest sprijin pentru că e important pentru noi”, a declarat Cseke Attila.

Ministrul interimar al Sănătăţii a explicat că spre Ungaria vor fi transferaţi pacienţi din Unităţile de Primiri Urgenţe.
„Noi transferăm pacienţi din UPU, nu din ATI din spitale. Astăzi, în Bucureşti, sunt zeci de persoane care sunt în UPU, intubate, care practic ar trebui să fie pe ATI. Neavând loc în ATI, trebuie să îi ducem undeva, iar acesta este un sprijin extraordinar, e un semn de solidaritate pe care l-a avut şi România faţă de alte state. Asta e UE şi e bine că o avem”, a afirmat Cseke Attila.

În cursul zilei de joi, zece pacienţi cu COVID-19 ar fi trebuit să fie transferaţi spre spitalele din Debrecen şi Szeged, în Ungaria. Unul dintre ei, o femeie din Timişoara, a fost întors din drum, de la ieşire din Timişoara, după ce starea i s-a înrăutăţit, ulterior decedând la spital. Al doilea pacient care nu a putut fi transferat este din Bucureşti. Medicii au decis că starea acestuia nu permite transferul.

Ungaria a pus la dispoziţie autorităţilor românie un număr de 50 de paturi ATI pentru pacienţii cu COVID-19 în stare gravă, locurile fiind disponibile la spitalele din Szeged şi Debrecen.

MS / Foto: caracter informativ